Souhrn událostí uplynulého dne 6. 6. 2016

V ČR zřejmě bude možné zakázat pěstování GMO povolených v EU

Stát asi dostane od příštího roku možnost zakázat pěstování geneticky modifikovaných plodin (GMO), které jsou jinak povolené v Evropské unii. Tuto možnost členským státům dala evropská směrnice, Česká republika ji ale zatím nemohla využít. Změnit to má až novela, kterou dnes Sněmovna poslala do finálního schvalování.

Slovenské úřady zaznamenaly další případy klíšťové encefalitidy

Po lokální epidemii klíšťové encefalitidy na východním Slovensku zaznamenali hygienici další případy onemocnění v jiné části země. Nejméně část pacientů se nakazila po konzumaci ovčího sýra. Veterináři mezitím nařídili plošné kontroly hospodářských zvířat.

Jurečka kvůli propadu cen navrhne nižší odvody pro zemědělce

Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) příští týden na jednání vlády navrhne, aby farmáři s živočišnou výrobou, kteří se už delší dobu potýkají s výrazným propadem cen mléka a masa, platili nižší odvody státu či daně. Poklesem cen u vepřového a mléka by se měla na žádost Česka už brzy zabývat i Evropská rada.

Sklizeň raných brambor se kvůli počasí opozdí o víc než týden

Letošní sklizeň raných brambor v Česku se kvůli chladnějšímu počasí zpozdí o sedm až deset dní. Přízemní mrazíky poškodily bramborová pole hlavně na jižní Moravě. Od příštího týdne sice začnou pěstitelé v Polabí vybírat brambory z polí chráněných netkanou textilií, ale ty tvoří jen malou část celkově osázených ploch.

 

 

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

 

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info