34. zasedání Českého výboru pro spolupráci s FAO
08.06.2016 | Zemědělský svaz ČR
Tradiční zasedání tohoto poradního orgánu shrnulo průběh důležitých zasedání a akcí uplynulého roku, nastínilo a prodiskutovalo budoucí aktivity a prioritní oblasti i modality spolupráce. Ty budou shrnuty do strategického dokumentu „Střednědobá strategie přístupu České republiky k (FAO) 2016 – 2020“, který byl na zasedání diskutován a v nejbližší době bude předložen poradě vedení Ministerstva zemědělství.
Česká republika dlouhodobě usiluje o posílení své pozice v rámci organizace FAO, výraznější zapojení expertů do její činnosti i zapojení soukromého sektoru do realizovaných projektů.
Během zasedání byl představen nový informační materiál „Nebojme se spolupráce s FAO“, který přibližuje firmám, veřejnosti i státní správě činnost FAO a možnosti dodávek a spolupráce z české strany. Publikace mimo jiné pomůže relevantním zastupitelským úřadům navázat kontakt s místními kancelářemi FAO a podpořit tak budoucí společné aktivity na regionální úrovni.
Dalším nástrojem pro podporu spolupráce s FAO je katalog českých subjektů z řad soukromých společností a výzkumných i akademických institucí, jejichž nabídka byla a i nadále bude prezentována managementu a výkonným zaměstnancům FAO.
Aktuální informace o činnosti organizace prezentoval Stálý představitel ČR při FAO Josef Špánik. Další účastníci přednesli krátké příspěvky zejména o činnosti odborných výborů FAO. V části zasedání určené i pro zástupce soukromého sektoru vystoupil jako host pan Patrick Kalaš, česko-švýcarský odborník působící v ústředí FAO (oddělení projektů a capacity building) v partnerských zemích, se svým pohledem na možnosti spolupráce ČR a FAO v prioritních oblastech činnosti organizace. Prezentoval také své zkušenosti se švýcarskou rozvojovou spoluprací.
Závěrem zasedání byla prodiskutována příprava mezinárodního workshopu k problematice odstraňování nebezpečných pesticidů z prostředků poskytnutých ve formě dobrovolného příspěvku ČR a také příprava tradičního podzimního Semináře ke Světovému dni výživy. Ten bude letos věnován významu luštěnin v zemědělství a potravinářství a k účasti na něm je zvána široká odborná veřejnost.
Další články v kategorii
- Stárek: Restaurace v ČR mají na Velikonoce asi o pětinu méně rezervací než loni (29.03.2024)
- Spotřeba vína v Česku loni klesala, odpovídá to celoevropskému trendu (29.03.2024)
- Šlechtění a tvorba ekonomických selekčních indexů (28.03.2024)
- Komora: Loni přibylo žadatelů o podporu, farmy se rozdělovaly účelově (28.03.2024)
- SVS loni v Olomouckém kraji kvůli možnému týrání zvířat provedla 250 kontrol (28.03.2024)
- Umělá inteligence upravila pivo. Experti novou variantu ocenili (28.03.2024)
- Státy EU se shodly na prodloužení volného obchodu s Ukrajinou, platí ale omezení (28.03.2024)
- OSN: Miliony lidí hladoví, ale denně se na světě vyhodí asi miliarda porcí jídla (28.03.2024)