Pumpařům se přestal vyplácet prodej, nákladní auta už zase jezdí na naftu

Na Hané opět zaujímá velkou zemědělskou plochu řepka olejka. Jedním z důvodů jsou biopaliva. I když se řepce zatím daří a pěstitelé předpovídají nadprůměrné výnosy, vysokoprocentní bionafta ze stojanů čerpacích stanic neteče. Nikdo ji totiž nechce a prodej se pumpařům přestal vyplácet. Kamiony a autobusy opět jezdí na „normální" naftu.

„S vysokoprocentní bionaftou jsme skončili už dávno. Už se nevyplatí, takže ji nikde nekoupíte," popisoval vedoucí jedné z olomouckých čerpacích stanic. Jméno zveřejnit nechtěl.

A biopaliva skutečně zmizela. Nejen ze stojanů na Olomoucku. Od počátku letošního roku postupně napříč Českem. „Paliva s vysokoprocentním obsahem biosložky jsme zcela vyřadili z nabídky," potvrdila mluvčí společnosti Čepro Lenka Svobodová. „My bychom je prodávali bez problémů, ale zákazníci je přestali kupovat," poznamenala. Proč by to také dělali? V lednu byla v Česku zrušena jejich daňová podpora a cena vysoce koncentrované nafty se výrazně navýšila.

Například společnost Arriva Morava do konce roku 2015 využívala stoprocentní biopaliva v přepravě z více než 50 procent. „Zrušení daňového zvýhodnění pro nás znamenalo přechod ze sta procent na standardní naftu," řekla Pavla Struhalová, předsedkyně představenstva Arriva Morava. Cena B100 v lednu vzrostla o více než 3,50 koruny. „Stala se nezajímavou," dodala.

Zemědělci, kteří pěstují řepku olejku, vztah k vysokoprocentní bionaftě neměli ani před skokovým daňovým navýšením. Někteří ji sice natankovali, ale záhy ji zavrhli. „Nevyhovovala nám. Jednou jsme to zkusili, ale žádný stroj se nám nevrátil do podniku. Museli jsme čistit palivovou soustavu, filtry," popisoval zkušenost starou zhruba osm let předseda Zemědělského družstva Dub nad Moravou Jan Spáčilík.Bionafta se sice vyrábí z řepkového oleje, ale lze ji získávat i ze sójového či palmového oleje.

Autor: Daniela Tauberová

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info