Ministr zemědělství Jurečka: Potravinářství začíná reagovat na obrovský nevyužitý potenciál domácího trhu

Tisková zpráva – O aktuální situaci v zemědělství a o problematice sucha hovořil ministr zemědělství Marian Jurečka při své páteční pracovní cestě na Novojičínsko a dnešní na Zlínsko. Navštívil například Masný průmysl Krásno, Valašskou mlékárnu a Povodí Moravy. Prohlédl si firmu Mitas Otrokovice, borůvkovou farmu v Provodově a ve Zlíně se zúčastnil konference Produkční skleníky v ČR.

„Hledáme způsob, jak dlouhodobě řešit krizové situace v českém chovatelství a zemědělství. Situace na trhu s mlékem a vepřovým masem je velmi složitá, výkupní ceny mléka a jatečných prasat jsou již řadu měsíců pod úrovní nákladů. S dalšími problémy se zemědělci potýkají vinou loňského sucha a letošních jarních mrazů. Je nutné jim pomoci,“ řekl ministr zemědělství Marian Jurečka.

Ministerstvo zemědělství proto připravilo několik opatření na řešení aktuální krizové situace. Chce například apelovat na Evropskou komisi, aby schválila druhý balíček mimořádných opatření minimálně ve stejné výši, jako v roce 2015. Nově MZe navrhuje i dočasné snížení daní a osvobození od plateb sociálního a zdravotního pojištění pro zemědělské subjekty, které krize postihla. Chce také zajistit částečnou kompenzaci škod způsobených letošními jarními mrazy pro nejvíce ohrožené podniky a prověřuje rovněž možnosti navýšení peněz na kompenzace škod způsobených suchem v roce 2015.

Ministr Marian Jurečka pozitivně hodnotí rostoucí počet firem a lidí, kteří podnikají v potravinářském sektoru. „Potravinářství začíná reagovat na obrovský nevyužitý potenciál domácího trhu. Je i spousta malých zemědělců, malých zpracovatelů, kteří za poslední dva roky do podnikání vstoupili a mají ambici se rozvíjet, což je, myslím, důležitý pozitivní trend. Podporujeme to finančními nástroji,“ uvedl Jurečka. Připomněl například pomoc s prezentací výrobků potravinářských firem na veletrzích.

Aktuální propad cen mléka a vepřového masa způsobilo především ukončení mléčných kvót v EU a ruské obchodní embargo. Situace se zhoršuje i kvůli dramatickému nárůstu dovozů mléčných výrobků, zejména másla, sýrů a tvarohů, z některých zemí Unie. Dosavadní ztráty příjmů prvovýrobců z těchto důvodů jsou u mléka mezi 7 až 9 miliardami korun, u vepřového masa 3,3 miliardy korun.

Markéta Ježková

tisková mluvčí Ministerstva zemědělství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info