Jahody se lidem sbírat nechce. Raději pro ně jdou na tržnici

Sběr jahod netáhne. Na plantáže míří méně lidí než v loňském roce. Například ve Skrbni u Olomouce stál kilový koš padesát korun. Nyní provozovatel samosběru cenu o pět korun snížil z důvodu nezájmu kupujících. Naopak trhovci si mnou ruce.

Paní Evě se tak vyplatí cestovat až z Břeclavi na olomouckou tržnici. Kilo jahod nabízí za 49 korun. Například v pondělí od půl osmé od rána do poledne prodala šedesát dvou kilových bedýnek.

Zatímco si trhovci na nezájem zákazníků rozhodně nestěžují, provozovatelé samosběrných plantáží zatím zákazníky vyhlížejí marně. Cestu si na jejich pole našli jen někteří. Zdeněk Špaček tak v první polovině června cenu svého zboží o pět korun snížil. „Ještě nebyly termíny výplat, a to se odráží na samosběru,“ hledal důvody nezájmu lidí o sběr jahod jejich pěstitel Zdeněk Špaček.

Letošní úroda jahod je kvůli jarním mrazům nižší. Například na plantáži ve Slavoníně u Olomouce přišli o dvacet procent úrody. Čtyři hektary přitom každou noc přikrývali pytlovinou.

Sezona jahod potrvá do konce června. Na plantážích budou pěstitelé ceny ještě snižovat. Za dva týdny bude možné pořídit košík i o deset korun levněji.

Fakta

Problémy: Jahody z Polska
  • V minulých letech někteří prodejci na trzích nabízeli například zboží dovezené ze zahraničí či nakoupené v supermarketech. Těch výrazně ubylo. Například v Opavě měli pořadatelé s podvodníky v minulých letech problém. „Objevili se tady lidé, kteří prodávali jahody z Polska. Toto se hodně omezilo. Dnes jsou trhy mnohem více hlídané,“ řekla mluvčí opavského magistrátu Lada Dobrovolná. Město například po organizátorovi požaduje, aby u zboží byl viditelně uveden jeho původ. Mezi prodejci zafungoval podle Dobrovolné samočisticí mechanismus. „Ostatní stánkaři na ty podvodníky radnici upozornili,“ uvedla.

  • Ovocnářská unie registruje v Česku 25 větších pěstitelů jahodníku a k tomu zhruba 80 regionálních pěstitelů hospodařících na ploše do tří hektarů. Odborníci odhadují, že úroda jahod letos klesne o 15 až 20 procent, protože plody poškodily mrazy, kroupy i velké deště.

    Přibližně 80 procent čerstvých jahod na českém trhu pochází z dovozu. Spotřeba je asi tři kilogramy jahod na obyvatele.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info