Ministr zemědělství Jurečka jednal se svým rakouským kolegou Rupprechterem o situaci na trhu s mlékem

O současné situaci na trhu s mlékem a vepřovým masem a o možnostech řešení podpory domácí spotřeby mléka a mléčných výrobků dnes v Praze jednal ministr zemědělství Marian Jurečka se svým rakouským kolegou Andrä Rupprechterem. Hovořili také o závažných škodách, které zemědělcům způsobily letošní jarní mrazy především ve střední a východní Evropě.

„Navzdory všem opatřením přijatým na evropské i národní úrovni je situace na trhu s mlékem i nadále kritická. Stále se potýkáme s poklesem výkupních cen za mléko, které se pohybují pod výrobními náklady. V dubnu klesla cena na 6,54 koruny za litr, což představuje meziroční snížení ceny o 20 procent. Pokud jde o pomoc producentům, mimořádnou kompenzaci, kde bylo ČR z prostředků EU alokováno 11,2 milionu eur, jsme navýšili o 100 % z národních peněz. Další kroky a opatření na úrovni EU považujeme za nezbytné a v tomto duchu také na jednáních v Bruselu vystupujeme,“ řekl ministr zemědělství Marian Jurečka.

Letos v únoru ČR, stejně jako další členské státy, zaslala EK své návrhy na řešení krize na trzích s mlékem a vepřový masem. Iniciovala i přípravu společného prohlášení států Visegrádské skupiny a Rakouska, Bulharska, Rumunska a Slovinska, které bylo prezentováno na květnovém jednání Rady ministrů zemědělství v Bruselu.

Ministr Jurečka svého rakouského kolegu také informoval, že jarní vlna mrazů v ČR způsobila největší škody u ovocných sadů a vinic. Ministři hovořili o možnostech kompenzací škod zemědělcům a nástrojích, které by pomohly škodám způsobeným mrazem předcházet nebo je alespoň zmírnit. Jde zejména o podporu investic do opatření proti mrazu v rámci Programu rozvoje venkova. Podle ministra Mariana Jurečky se mohou některé podniky postižené mrazem dostat do existenčních problémů, jim by měly být určeny kompenzace připravované Ministerstvem zemědělství.

 

Markéta Ježková

tisková mluvčí Ministerstva zemědělství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info