Česká biopotravina s cennými body
17.06.2016 | pro-bio.cz
V soutěži Česká biopotravina se letos nově mohou výrobci utkat o cenné body. Jedná se o body preferenční pro projekty Programu rozvoje venkova.
Od letošního ročníku výherci jednotlivých kategorií soutěže Česká biopotravina budou mít snazší přístup k dotacím. Nově se totiž stalo získání cenění preferenčním kriteriem pro projektové opatření v Programu rozvoji venkova, a to v podopatření 4.2.1. Zpracování a uvádění na trh zemědělských produktů. Bioproducenti, jejichž výrobky porota vybere jako nejlepší, si tak budou moci připočítat 10 preferenčních bodů, které ovlivní rozhodování o získání případné dotace.
„Domníváme se, že právě tento krok bude výrazně motivační pro účastníky soutěže,“ říká Kateřina Urbánková, manažerka PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců, jež soutěž organizuje a dodává: „Mnohé soutěže mají jako hlavní cenu pevně stanovený finanční obnos. V našem případě tomu tak není. Takzvané preferenční body mohou výrobcům, kteří plánují rozvoj své činnosti – což je samozřejmě žádoucí, přinést i desetitisíce či statisíce. Záleží jen a jen na jejich ambicích a aktivitě.“
Kromě „bodů“ získá výherce ještě inspirativní vícedenní zájezd na veletrh BIOFACH 2017, a to díky dlouholetému partnerovi soutěže - PROveletrhy, s.r.o., oficiálního zastoupení BIOFACHu pro ČR.
Nejlépe hodnocené biopotraviny – vítězové jednotlivých kategorií pak mohou jejich výrobci označit logem s označením daného ročníku soutěže.
15. ročník soutěže Česká biopotravina je organizován PRO-BIO Svazem ekologických zemědělců. Výrobci biopotraviny, certifikované a označené evropským nebo i národním logem pro biopotraviny, mohou přihlásit do čtyř soutěžních kategorií: Biopotraviny živočišného původu, Biopotraviny rostlinného původu, Biovýrobky pro gastronomii, pochutiny a ostatní potravinářské výrobky a Biovíno. Soutěž biovín je organizována ve spolupráci se Svazem vinařů České republiky, o. s., a uzávěrka přihlášek je 9. srpna 2016. Ostatní biovýrobky lze přihlašovat až do 15. srpna 2016. Vyhlášení vítěze se uskuteční 5. září 2016 na Ministerstvu zemědělství ČR v rámci kampaně Září – Měsíc biopotravin. Slavnostní předání ocenění pak proběhne 9. září 2016 v Bílých Karpatech, kde hospodaří Nejlepší sedlák PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců 2016, ekofarma Javorník – CZ, s.r.o.
Soutěž probíhá pod záštitou ministra zemědělství Mariána Jurečky a ředitele Státní zemědělské a potravinářské inspekce Martina Klanici.
Pravidla soutěže jsou dostupná na www.ceskabiopotravina.cz
Poznámky:
Přehled oceněných výrobků 2015:
Vítěznou Českou biopotravinou pro rok 2015 se stala Biorajčata ve vlastní šťávě, která byla vypěstována a zpracována na Horňácké farmě v Hrubé Vrbce na Hodonínsku. Od stejného výrobce bodovalo Bio medvědí pesto, a to v kategorii Biovýrobky pro gastronomii, pochutiny a ostatní potravinářské výrobky. V kategorii Biopotraviny živočišného původu zvítězila Bio dršťková polévka od Josefa Sklenáře z Biofarmy Sasov. Vítězem kategorie biovíno se stalo Novosedelské slámové víno - Frankovka, ročník 2012, kterou vyrobil Petr Marcinčák z Mikulova.
Vítězové 2014 – 2002
2014
Bio konopné sádlo – Biofarama Sasov
Černíkovické okurky - Miloš Kurka (Královéhradecký kraj) a
Bio cukrový hrášek - Horňácká farma
Rulandské šedé, oranžové víno, výběr z hroznů 2013, Víno Marcinčák
2013
Černíkovické beraní rohy - Miloš Kurka
Šonovský kmet – tvrdý sýr z ovčího mléka - Monika Menčíková
Kvasný ocet vinný s bazalkou - Ing. Josef Abrle
slámové víno Frankovka 2012 - Víno Marcinčák
2012
Kozí biomáslo - AMALTHEA, s. r. o
Dílčí kategorie:
Mlýnské a pekárenské výrobky: Statek Tilia, s. r. o. - Radešovský žitný chléb se slunečnicí
Mléko a mléčné výrobky: AMALTHEA, s. r. o. - Kozí biomáslo
Maso a výrobky z masa: Řeznictví U Kusáků, s. r. o. - Jehněčí klobása s hovězím masem bio
Nápoje: Moštárna Hostětín, s. r. o. - Hostětínský mošt jablko&rakytník bio
Výrobky z ovoce a zeleniny: Statek Tilia, s. r. o. - Cecilčin Bio Džem
Pochutiny a ostatní výrobky: Extrudo Bečice, s. r. o. - Crispins kukuřičná bio tyčka
Výrobky pro gastronomii: Statek Tilia, s. r. o. - Císařské brambůrky
Biovíno: Gotberg, a. s. - Pálava 2010 výběr z hroznů
2011
Ovčí sýr Arnika - Horský statek Abertamy.
mlýnské a pekárenské výrobky: Bezlepkové bioperníčky - Biopekárna Zemanka.
nápoje: Vinný mošt Veltlínské červené rané BIO 2011 - Pavel Binder. výrobky z ovoce a zeleniny Barunčin BIO džem - Statek Tilia. biovýrobky pro gastronomii BIOLINIE Ječné lívance - PRO-BIO, obchodní společnost s.r.o..
vína z ekologických hroznů:l Hibernal víno s přívlastkem pozdní sběr 2009 - Vinselekt Michlovský.
2010
Vítěz: Kančí biolovečák - z Biofarma Sasov
kategorie mléko a mléčné výrobky: Jogurt bílý 3 % - Mlékárna Valašské Meziříčí,
mlýnské a pekárenské výrobky: Chléb pšenično-žitný cereální s Nopalem BIO - Country Life s.r.o.
výrobky z ovoce a zeleniny: Hrušková roláda - Hana Němcová, rodinná farma Koldokol.
biovýrobky pro gastronomii: Bio Lívance - Extrudo Bečice s.r.o.
vína z ekologických hroznů: Malverína pozdní sběr 2007 - Vinselekt Michlovský.
2009
Vítěz: švestkový biomem - Heliavita ve spolupráci s firmou TopBio.
mléčné biovýrobky:. AMÁLKA BIO smetana ke šlehání 33 % tuku - Lacrum Velké Meziříčí
maso a výrobky z maso: Biokuřecí maso - Biopark.
nápoje: Rakytníková šťáva 100% - Miloslav Košek – EKOPLANET
pochutiny a ostatní potravinářské výrobky: NATURVIA Bio tofu Strips - VETO ECO.
2008
Vítěz: Vitaminátor 100% jablečná šťáva - Slavomír Soška
mlýnské a pekárenské výrobky: Čoko-kokosky s fair trade kokosem a kakaem Bio - Biopekárna Zemanka. mléko a mléčné výrobky: biomáslo - Polabské mlékárny.
maso a masné výrobky: jehněčí na gril s rozmarýnem - Biopark.
ovoce a zelenina a výrobky z nich: Višňový biodžem Hamé.
Pochutiny a ostatní potravinářské výrobky: Bio bramborový knedlík - Josef Sklenář
Nápoje: Vitaminátor 100% jablečná šťáva, celkový vítěz soutěže.
Bio výrobky pro gastronomii: Bio brambory vařené vakuované - Josef Sklenář, Biofarma Sasov
2007
Vítěz: Pošumavský bio med, Jan Pintíř
Pečivo: Celozrnné špaldové krekry s dýňovým semínkem a česnekem - Biopekárna Zemanka
mléko a mléčné výrobky: Bio kysaný nápoj jahoda - Mlékárna Valašské Meziříčí spol. s r.o. nápoje: Hostětínský sirup z černého bezu - Tradice Bílých Karpat s.r.o
Top 10 nejúspěšnějších biopotravin:: Bio jogurtový drink z mlékárny OLMA, a.s., Bio dýňové gomasio společnosti bio nebio s.r.o., Bio hovězí zadní bez kosti nominované společností Moravan a.s. Petřvald, Čoko-kokosky se špaldovou moukou a Celozrnné špaldové krekry se sezamem a sojovou omáčkou z Biopekárny Zemanka a Hruško-jablečný bio mošt Olgy Syrovátkové-Zámecké sady Chrámce.
2006
Vítěz: Bio kysaný nápoj - Mlékárna Valašské Meziříčí.
čestná uznání: Bio vejce Pavel Kýr a Bio vejce Abatis, řada polotovarů – Biolinie Jahelník, Pohankový dezert a Bulgur s červenou čočkou – od Pro-Bio obchodní spol. s r.o.
2005
Vítěz: Bio kváskový chléb a pečivo - Jan a Hana Zemanovi, pekárna Albio
Čestná uznání: za rozšíření kvalitního masného bio programu - Josef Sklenář z Biofarmy Sasov. Kozí farmu Březí ocenila porota čestným uznáním za její Jihočeské kozí máslo čerstvé, Jizerské pekárny - Směs na bio chléb.
2004
Vítěz: Bio Uherák -Josef Sklenář z Biofarma Sasov.
Čestná uznání: Barevné čínské ředkve a tuřínek - Zahradnictví „Luční Údolí“ Velehrad
2003
Vítěz: Série mléčných kozích produktů "Mléčná strava v BIO"- rodinná farma Pavla a Jitky Dobrovolných z Ratibořic u Jaroměře nad Rokytnou.,
čestná uznání: . za uvedení biomasa na český trh - Biopark s.r.o. z Velkého Šenova, za praktický a inovativní obal bio hruškového a třešňového moštu - Zámecké sady Chrámce, za rozvoj českého trhu s biopotravinami a vytvoření mostu mezi ekologickými chovateli mléčného skotu a spotřebiteli bylo uděleno čestné uznání společnosti Olma a.s., jež vloni uvedla na trh mléko v bio kvalitě, za výrobu tradičního a kvalitního regionálního bio másla - farma Filoun pana Josefa Šourka ¨
2002
Vítěz: Bio Jablečný mošt - Tradice Bílých Karpat, Hostětín
Čestné uznání získaly: Biopečivo - Pekárna K+K Blansko, Špaldoto, Pohanková sekaná - Pro Bio, s.r.o. a Kolekce 16ti druhů koření rodina Abrlova, Pavlov u Břeclavi.
PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců (dále jen Svaz PRO-BIO) je jediné celostátní sdružení ekozemědělců, zpracovatelů a prodejců biopotravin. Sdružuje také poradce, školy, spotřebitele a přátele ekologického zemědělství. Hlavním posláním Svazu PRO-BIO je prosazovat v ČR ekologické zemědělství jak v intenzivních, tak extenzivních produkčních oblastech. Důležitou součástí činnosti je propagace biopotravin, vždy s ohledem na zájmy ekologických zemědělců. Svaz PRO-BIO spolupracuje s Ministerstvem zemědělství ČR, Ministerstvem životního prostředí ČR a také s významnými zahraničními svazy i výzkumnými ústavy a je členem mezinárodní asociace IFOAM EU. Svaz PRO-BIO je občanské sdružení (nestátní nezisková organizace). PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců v současné době sdružuje 606 ekologických zemědělců, 68 bioprodejen a 220 členů PRO-BIO Ligy, sekce pro spotřebitele. Centrála svazu je v Šumperku.
Komentáře poskytne Kateřina Nesrstová, manažerka PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců (tel.: 583 216 609, 725 571 027, pro-bio@pro-bio.cz). Kontakt pro media: Sylva Horáková (tel.: 604115762, pro.bio.pr@email.cz )
Mediálními partnery jsou: Deník, časopis Zboží&Prodej, magazín o maloobchodu Retail Info Plus a česko-slovenský dvouměsíčník BIO&LIFE, internetové informační portály Bio-info.cz, Nazeleno.cz a Biospotrebitel.cz.
Za PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců Sylva Horáková