Česká biopotravina s cennými body

V soutěži Česká biopotravina se letos nově mohou výrobci utkat o cenné body. Jedná se o body preferenční pro projekty Programu rozvoje venkova.

Od letošního ročníku výherci jednotlivých kategorií soutěže Česká biopotravina budou mít snazší přístup k dotacím. Nově se totiž stalo získání cenění preferenčním kriteriem pro projektové opatření v Programu rozvoji venkova, a to v podopatření 4.2.1. Zpracování a uvádění na trh zemědělských produktů. Bioproducenti, jejichž výrobky porota vybere jako nejlepší, si tak budou moci připočítat 10 preferenčních bodů, které ovlivní rozhodování o získání případné dotace.

„Domníváme se, že právě tento krok bude výrazně motivační pro účastníky soutěže,“ říká Kateřina Urbánková, manažerka PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců, jež soutěž organizuje a dodává: „Mnohé soutěže mají jako hlavní cenu pevně stanovený finanční obnos. V našem případě tomu tak není. Takzvané preferenční body mohou výrobcům, kteří plánují rozvoj své činnosti – což je samozřejmě žádoucí, přinést i desetitisíce či statisíce. Záleží jen a jen na jejich ambicích a aktivitě.“

Kromě „bodů“ získá výherce ještě inspirativní vícedenní zájezd na veletrh BIOFACH 2017, a to díky dlouholetému partnerovi soutěže - PROveletrhy, s.r.o., oficiálního zastoupení BIOFACHu pro ČR.  

Nejlépe hodnocené biopotraviny – vítězové jednotlivých kategorií pak mohou jejich výrobci označit logem s označením daného ročníku soutěže.  

15. ročník soutěže Česká biopotravina je organizován PRO-BIO Svazem ekologických zemědělců. Výrobci biopotraviny, certifikované a označené evropským nebo i národním logem pro biopotraviny, mohou přihlásit do čtyř soutěžních kategorií: Biopotraviny živočišného původu, Biopotraviny rostlinného původu, Biovýrobky pro gastronomii, pochutiny a ostatní potravinářské výrobky a Biovíno. Soutěž biovín je organizována ve spolupráci se Svazem vinařů České republiky, o. s., a uzávěrka přihlášek je 9. srpna 2016. Ostatní biovýrobky lze přihlašovat až do 15. srpna 2016. Vyhlášení vítěze se uskuteční 5. září 2016 na Ministerstvu zemědělství ČR v rámci kampaně Září – Měsíc biopotravin. Slavnostní předání ocenění pak proběhne 9. září 2016 v Bílých Karpatech, kde hospodaří Nejlepší sedlák PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců  2016, ekofarma Javorník – CZ, s.r.o.

Soutěž probíhá pod záštitou ministra zemědělství Mariána Jurečky a ředitele Státní zemědělské a potravinářské inspekce Martina Klanici.

Pravidla soutěže jsou dostupná na www.ceskabiopotravina.cz

 

Poznámky:

Přehled oceněných výrobků 2015:

Vítěznou Českou biopotravinou pro rok 2015 se stala Biorajčata ve vlastní šťávě, která byla vypěstována a zpracována na Horňácké farmě v Hrubé Vrbce na Hodonínsku. Od stejného výrobce bodovalo Bio medvědí pesto, a to v kategorii Biovýrobky pro gastronomii, pochutiny a ostatní potravinářské výrobky. V kategorii Biopotraviny živočišného původu zvítězila Bio dršťková polévka od Josefa Sklenáře z Biofarmy Sasov. Vítězem kategorie biovíno se stalo Novosedelské slámové víno - Frankovka, ročník 2012, kterou vyrobil Petr Marcinčák z Mikulova.

 

Vítězové 2014 – 2002

2014

Bio konopné sádlo – Biofarama Sasov

Černíkovické okurky -  Miloš Kurka (Královéhradecký kraj) a

Bio cukrový hrášek  - Horňácká farma

Rulandské šedé, oranžové víno, výběr z hroznů 2013, Víno Marcinčák

 

2013

Černíkovické beraní rohy - Miloš Kurka

Šonovský kmet – tvrdý sýr z ovčího mléka - Monika Menčíková 

Kvasný ocet vinný s bazalkou - Ing. Josef Abrle 

slámové víno Frankovka 2012 -  Víno Marcinčák

 

2012

Kozí biomáslo - AMALTHEA, s. r. o

Dílčí kategorie:

Mlýnské a pekárenské výrobky:  Statek Tilia, s. r. o. - Radešovský žitný chléb se slunečnicí

Mléko a mléčné výrobky: AMALTHEA, s. r. o. - Kozí biomáslo

Maso a výrobky z masa: Řeznictví U Kusáků, s. r. o. - Jehněčí klobása s hovězím masem bio

Nápoje: Moštárna Hostětín, s. r. o. - Hostětínský mošt jablko&rakytník bio

Výrobky z ovoce a zeleniny: Statek Tilia, s. r. o. - Cecilčin Bio Džem

Pochutiny a ostatní výrobky: Extrudo Bečice, s. r. o. - Crispins kukuřičná bio tyčka

Výrobky pro gastronomii: Statek Tilia, s. r. o. - Císařské brambůrky

Biovíno: Gotberg, a. s. - Pálava 2010 výběr z hroznů

 

2011

Ovčí sýr Arnika  - Horský statek Abertamy.

mlýnské a pekárenské výrobky:  Bezlepkové bioperníčky  - Biopekárna Zemanka.

nápoje: Vinný mošt Veltlínské červené rané BIO 2011  - Pavel Binder. výrobky z ovoce a zeleniny Barunčin BIO džem  - Statek Tilia. biovýrobky pro gastronomii BIOLINIE Ječné lívance - PRO-BIO, obchodní společnost s.r.o..

vína z ekologických hroznů:l Hibernal víno s přívlastkem pozdní sběr 2009  - Vinselekt Michlovský.  

 

2010

Vítěz: Kančí biolovečák - z Biofarma Sasov

kategorie mléko a mléčné výrobky: Jogurt bílý 3 %  - Mlékárna Valašské Meziříčí,

mlýnské a pekárenské výrobky: Chléb pšenično-žitný cereální s Nopalem BIO -  Country Life s.r.o.

výrobky z ovoce a zeleniny: Hrušková roláda - Hana Němcová, rodinná farma Koldokol.

biovýrobky pro gastronomii: Bio Lívance -  Extrudo Bečice s.r.o.

vína z ekologických hroznů:  Malverína pozdní sběr 2007 - Vinselekt Michlovský.  

 

2009

Vítěz: švestkový biomem -  Heliavita ve spolupráci s firmou TopBio.

mléčné biovýrobky:. AMÁLKA BIO smetana ke šlehání 33 % tuku  - Lacrum Velké Meziříčí

maso a výrobky z maso:  Biokuřecí maso -  Biopark.

nápoje: Rakytníková šťáva 100%  - Miloslav Košek – EKOPLANET

pochutiny a ostatní potravinářské výrobky:  NATURVIA Bio tofu Strips - VETO ECO.  

 

2008

Vítěz:  Vitaminátor 100% jablečná šťáva - Slavomír Soška

mlýnské a pekárenské výrobky: Čoko-kokosky s fair trade kokosem a kakaem Bio - Biopekárna Zemanka.  mléko a mléčné výrobky: biomáslo - Polabské mlékárny.

maso a masné výrobky: jehněčí na gril s rozmarýnem - Biopark.

ovoce a zelenina a výrobky z nich: Višňový biodžem Hamé.

Pochutiny a ostatní potravinářské výrobky: Bio bramborový knedlík  - Josef Sklenář

Nápoje:  Vitaminátor 100% jablečná šťáva, celkový vítěz soutěže.

Bio výrobky pro gastronomii: Bio brambory vařené vakuované - Josef Sklenář, Biofarma Sasov

 

2007

Vítěz: Pošumavský bio med,  Jan Pintíř

Pečivo: Celozrnné špaldové krekry s dýňovým semínkem a česnekem - Biopekárna Zemanka

mléko a mléčné výrobky: Bio kysaný nápoj jahoda - Mlékárna Valašské Meziříčí spol. s r.o. nápoje: Hostětínský sirup z černého bezu - Tradice Bílých Karpat s.r.o

Top 10 nejúspěšnějších biopotravin:: Bio jogurtový drink z mlékárny OLMA, a.s., Bio dýňové gomasio společnosti bio nebio s.r.o., Bio hovězí zadní bez kosti nominované společností Moravan a.s. Petřvald, Čoko-kokosky se špaldovou moukou a Celozrnné špaldové krekry se sezamem a sojovou omáčkou z Biopekárny Zemanka a Hruško-jablečný bio mošt Olgy Syrovátkové-Zámecké sady Chrámce.

 

2006

Vítěz:   Bio kysaný nápoj - Mlékárna Valašské Meziříčí.

čestná uznání: Bio vejce Pavel Kýr a Bio vejce Abatis, řada polotovarů – Biolinie Jahelník, Pohankový dezert a Bulgur s červenou čočkou – od Pro-Bio obchodní spol. s r.o.

 

2005

Vítěz:  Bio kváskový chléb a pečivo - Jan a Hana Zemanovi, pekárna Albio

Čestná uznání: za rozšíření kvalitního masného bio programu - Josef Sklenář z Biofarmy Sasov. Kozí farmu Březí ocenila porota čestným uznáním za její Jihočeské kozí máslo čerstvé, Jizerské pekárny - Směs na bio chléb.

 

2004

Vítěz:  Bio Uherák -Josef Sklenář z Biofarma Sasov.

Čestná uznání:  Barevné čínské ředkve a tuřínek - Zahradnictví „Luční Údolí“ Velehrad

 

2003

Vítěz: Série mléčných kozích produktů "Mléčná strava v BIO"-  rodinná farma Pavla a Jitky Dobrovolných z Ratibořic u Jaroměře nad Rokytnou.,

čestná uznání: . za uvedení biomasa na český trh - Biopark s.r.o. z Velkého Šenova, za praktický a inovativní obal bio hruškového a třešňového moštu - Zámecké sady Chrámce, za rozvoj českého trhu s biopotravinami a vytvoření mostu mezi ekologickými chovateli mléčného skotu a spotřebiteli bylo uděleno čestné uznání společnosti Olma a.s., jež vloni uvedla na trh mléko v bio kvalitě, za výrobu tradičního a kvalitního regionálního bio másla - farma Filoun pana Josefa Šourka ¨

 

2002

Vítěz: Bio Jablečný mošt - Tradice Bílých Karpat, Hostětín

Čestné uznání získaly: Biopečivo - Pekárna K+K Blansko, Špaldoto, Pohanková sekaná  - Pro Bio, s.r.o. a Kolekce 16ti druhů koření rodina Abrlova, Pavlov u Břeclavi.

 

PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců (dále jen Svaz PRO-BIO) je jediné celostátní sdružení ekozemědělců, zpracovatelů a prodejců biopotravin. Sdružuje také poradce, školy, spotřebitele a přátele ekologického zemědělství. Hlavním posláním Svazu PRO-BIO je prosazovat v ČR ekologické zemědělství jak v intenzivních, tak extenzivních produkčních oblastech. Důležitou součástí činnosti je propagace biopotravin, vždy s ohledem na zájmy ekologických zemědělců. Svaz PRO-BIO spolupracuje s Ministerstvem zemědělství ČR, Ministerstvem životního prostředí ČR a také s významnými zahraničními svazy i výzkumnými ústavy a je členem mezinárodní asociace IFOAM EU. Svaz PRO-BIO je občanské sdružení (nestátní nezisková organizace). PRO-BIO  Svaz ekologických zemědělců v současné době sdružuje 606 ekologických zemědělců, 68 bioprodejen a 220 členů PRO-BIO Ligy, sekce pro spotřebitele. Centrála svazu je v Šumperku. 

Komentáře poskytne Kateřina Nesrstová, manažerka PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců (tel.: 583 216 609, 725 571 027, pro-bio@pro-bio.cz). Kontakt pro media: Sylva Horáková (tel.: 604115762, pro.bio.pr@email.cz )

Mediálními partnery jsou: Deník, časopis Zboží&Prodej, magazín o maloobchodu Retail Info Plus a česko-slovenský dvouměsíčník BIO&LIFE, internetové informační portály Bio-info.cz, Nazeleno.cz  a Biospotrebitel.cz.                            

 

Za PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců Sylva Horáková

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info