Podpora chmelařů na veletrhu malých pivovarů v USA

Již potřetí podpořilo Ministerstvo zemědělství účast českých chmelařů na tradičním veletrhu řemeslných pivovarů Craft Breweries Conference (CBC) v USA. I přes stoupající export zájem o český chmel stále roste.

Od 2. do 6. května probíhal ve Philadelphii tradiční veletrh řemeslných pivovarů Craft Breweries Conference (CBC). Společný projekt ekonomické diplomacie Ministerstva zahraničních věcí a Ministerstva zemědělství podpořil již tradiční účast českého vývozce chmele a chmelových extraktů Bohemia Hop a Chmelařského institutu s.r.o. Jeho odborníci stojí za některými novými chmelovými odrůdami. Např. v kavkazských horách nalezený a v Česku vyšlechtěný Kazbek má u amerických pivovarů velké úspěchy, a kdyby čeští chmelaři nabídli dvojnásobné objemy, prodaly by se prakticky okamžitě. Tradičně velký zájem byl o Žatecký chmel, který patří do standardní výbavy mnoha z více než 4.200 malých pivovarů ve Spojených státech.

Český navštívilo denně několik desítek návštěvníků. Jednalo se většinou o stávající “drobné” zákazníky, kteří odebírají český chmel přes distributora BSG, šlo tedy hlavně o komunikaci s koncovými odběrateli. Dále naši expozici navštívilo několik nových potenciálních zákazníků, kteří poptávají vyšší objemy v řádech tun. V takových případech vede Bohemia Hop jednání s pivovary “napřímo”. Tito zákazníci plánují navýšit odběry o cca. 10 % proti současným kontraktům. O český chmel projevilo zájem i několik pivovarů ze současné TOP 10 největších amerických craft brewers.

Tradičně nejvyšší zájem v USA ale i celosvětově je po odrůdě Saaz (Žatec). V USA dále roste zájem o odrůdu Kazbek. Uplatnění našla i odrůda Sládek. Vzhledem k současným plochám a průměrnému výnosu je odrůda Saaz vyprodaná do sklizně 2019. Odrůda Kazbek do sklizně 2017. Během posledních 3 let se plochy sice mírně ale stabilně zvyšují. Minulý týden vydal ÚKZUZ zprávu, že v letošním roce se plochy navýšily o 161 ha.

Protože kontakt s americkými zákazníky musí být trvalý, bude se v září 2016 konat návštěva USA českých pěstitelů chmele a zástupců Svazu pěstitelů chmele. Další setkání jsou plánovaná na listopad 2016 na BrauBeviale 2016, který se tradičně koná v Norimberku, SRN.

Další ročník CBC se koná v 10.-13. dubna 2017 v hlavním městě USA Washingtonu D.C. Již během letošního ročníku projevily Bohemia Hop i Chmelařský institut zájem využít přítomnosti Velvyslanectví ČR v USA a obohatit veletržní účast o doprovodný program s podporou Velvyslanectví.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info