Zcizená Šumava: Stát se chce dál zbavovat pozemků v národním parku

O lukrativní pozem
ky na Šumavě je obrovský zájem mezi developery. Platí se za ně ceny jako 
v Praze a okolí. A ve sněmovně se chystá velká bitva o to, zda se dál umožní takzvané zcizování parcel v chráněných územích, které jsou ve vlastnictví státu. A to v zastavěných územích obcí a v zastavitelných plochách.

Počítá s tím vládní předloha zákona o ochraně přírody a krajiny, která ve sněmovně míří k závěrečnému projednání.

Podle mapování NP Šumava jde o 208 hektarů, které by takto mohly být 
v šumavském národním parku zcizeny. Tedy předány obcím nebo rozprodány.

POSLANECKÁ TVORBA

Zabránit zcizování chce pozměňovacím návrhem lidovecký poslanec Jiří Junek. „Jestliže chceme mít co největší kontrolu nad tím, co se v národních parcích děje, bylo by správné, abychom měli pod kontrolou co nejvíce rozlohy národních parků," uvedl Junek. Podporu pro svůj návrh získal ve sněmovním výboru pro životní prostředí.

Další poslanci chtějí vládní předlohu přepisovat opačným směrem. Petr Bendl (ODS) by chtěl na území národních parků, národních přírodních rezervací a národních přírodních památek zrušit předkupní právo státu k pozemkům. „Bendlův návrh by v případě schválení pomohl spekulantům nebo developerům skoupit pozemky 
v nejpřísněji chráněných přírodních územích státu," varuje Hnutí Duha.

STOŽEC VYHRÁL

Bezúplatný převod parcel na šumavské obce v omezené míře probíhá už nyní. Jednorázově ho umožnil zvláštní zákon o Státním pozemkovém úřadu, který vznikl před třemi lety. O možnost dostat zdarma pozemky v zastavěném území ve třetích zónách šumavského parku se ucházelo pět obcí. Zatím jediný Stožec dostal všech 27 pozemků, o které se přihlásil.

„Obce požádaly o 169 pozemků o výměře 81,3 hektaru. Třicet pozemků na 14,8 hektaru bylo převedeno. Žádosti o 53 pozemků na 43,4 hektaru byly zamítnuty. U 89 pozemků na 23 hektarech probíhá další posuzování," uvedl mluvčí pozemkového úřadu Hynek Jordán.

TÁŇA KRÁLOVÁ

Více se dozvíte v aktuálním vydání týdeníku Dotyk.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info