Extrémní výskyt mšice broskvoňové v porostech brambor

Tisková zpráva – ÚKZÚZ při pravidelném sledování letových aktivit hospodářky významných druhů mšic zaznamenává od prvního červnového týdne zvýšený nálet mšic, který je v těchto dnech nadprůměrný. Jedná se o mimořádně extrémní počty a to hlavně u mšice broskvoňové (Myzus persicae), která je sledována pro schopnost přenášet jak neperzistentní viry brambor, tak perzistentní virus svinutky bramboru.

V prvních dnech sledování, převyšovaly úlovky několikanásobně maximální hodnoty celé sezóny. Nadprůměrný nálet mšice broskvoňové je zaznamenáván již třetím rokem. To odpovídá období, kdy vegetačním sezónám, předcházely zimy s mírným počasím. Otázkou tak zůstává, zda se jedná o potomky anholocyklických mšic, které přezimovaly mimo venkovní prostředí, popřípadě v porostech řepky (tam jsou v posledních letech na podzim pozorovány velmi silné populace), nebo se jedná jen o potomky zakladatelek vylíhlých z vajíček na broskvoních. Tato skutečnost se, podle síly zjištěného výskytu, jeví jako méně pravděpodobná.

Ze zkušeností zemědělské praxe jsou právě časné nálety, velmi rizikové z hlediska přenosu viróz. U porostů, které nebyly insekticidně namořeny, proto doporučujeme bezodkladně ošetření aficidy.

Aktuální letové aktivity mšic pravidelně zveřejňujeme Aphid Bulletinu.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info