Čerstvé jahody. Pěstitele neničí dovoz, ale faleš

Zkuste najít v Česku nějakou zahrádku, na níž se nepěstují jahody. Zřejmě budete mít velký problém. Jahody jsou mezi zahrádkáři jedny z nejrozšířenějších plodin. Jejich sezona je nyní v plném proudu. „Na pěstování jahod není nic náročného. Daří se jim na většině půd v Česku, ale hlavně jsou velmi oblíbené u dětí. Jsou sladké," vysvětlila mluvčí Českého zahrádkářského svazu Zdeňka Jankovičová.

Ve větším se jahody na území Čech a Moravy pěstují už dobrých 120 let, kdy je v Neveklově na Benešovsku začal pěstovat Rudolf Strimpl. A vydělal na nich velké jmění. Dnes podle ministerstva zemědělství plocha komerčních jahodníkových polí zabírá 500 až 600 hektarů, z nichž se loni sklidilo více než tři tisíce tun tohoto ovoce. Zahrádkáři a malopěstitelé pak obhospodařují dalších 1100 hektarů a ročně sklidí šest tisíc tun.

České jahody se ke spotřebitelům nejčastěji dostávají hned po sběru na farmách nebo na farmářských tržištích. „Tuzemské jahody se dostanou k lidem čerstvé, téměř okamžitě po utržení. Jahodám z dovozu často chybí typická chuť, protože musí vydržet mnohakilometrový transport, ke kterému jsou speciálně šlechtěny pevné a manipulaci odolné odrůdy," vysvětlil ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Jenomže velkým pěstitelům dělá dovoz stále těžkou hlavu. „Přežil jsem slovenský dovoz, španělský dovoz, začal jsem přežívat polský dovoz v roce 2005 a nejhorší je to nyní, když je dávají překupníci jako české jahody," postěžoval si nedávno pěstitel z pražských Kunratic Jiří Jakoubek.

Ministerstvo zemědělství letos zvýšilo podporu zemědělců, kteří jahody pěstují v ekologickém režimu. Už loni jahody zařadilo mezi vybrané citlivé ovocné druhy.

Každý Čech ročně spotřebuje necelé tři kilogramy jahod.

Autor: Vilém Janouš

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info