Poslanci možná zpřísní podmínky pro prodej sudového vína

Sněmovna možná v novele vinařského zákona ještě více zpřísní podmínky dovozu vína určeného pro sudový prodej. Dovozce bude muset předem deklarovat, kde přesně bude víno prodávat. Počítá s tím pozměňovací návrh, který dnes přijal sněmovní zemědělský výbor. Řekl to ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). Vládní novela počítá například s tím, že sudové víno se nebude moci prodávat jinde než u výrobců nebo dovozců a zakáže se prodej vína z automatů.

Výrobcem však bude podle vládního návrhu i ten, kdo si nechá víno zpracovat. Výbor také doporučil, aby na horní části láhve byla povinně trikolóra a to u vína s chráněným označením původu nebo chráněným zeměpisným označením vyrobeného z hroznů sklizených v tuzemsku. Podle vládního návrhu měla být trikolóra nepovinná.

Výbor však doporučil vypustit ze zákona povinnost, aby na přední hlavní etiketě byla uvedena textová informace o zemi původu hroznů. "To, myslím, že není úplně ideální," podotkl k této změně Jurečka. Vládní návrh naopak s uvedením této informace na hlavní etiketě počítá proto, aby zákazník viděl informaci o původu hroznů na první pohled. Výrobci tuto informaci zpravidla uvádějí na zadní etiketě, to ale podle vládního návrhu není na první pohled vidět.

Výbor také podle Jurečky vložil omezení pro označování vína jako Chateau nebo Château. Budou ho sice moci používat vinařství, která už ho mají, ale další už nikoli.

Vládní novela počítá například s tím, že vinotéky, které dovozové víno prodávají, budou muset používat pouze znovu nenaplnitelné nádoby, tzv. bag-in-boxy. Dovozci budou muset do 12 hodin nahlásit státu import vína, poté budou muset víno nechat deset dnů ve skladu, aby mohlo být zkontrolováno. Změna zákona má pomoci omezit falšovánní vína a potírat černý trh. Spotřebiteli je v případě machinací s vínem mnohdy prodáván produkt, který ve své podstatě často vůbec není vínem, uvedla vláda v důvodové zprávě.

Autor: ČTK

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info