Souhrn událostí uplynulých dní – 1. – 3.7. 2016

Francie zakázala dovoz českých třešní, i když se tam nikdy nevyvážely

Francouzská vláda vydala seznam devíti zemí včetně České republiky, které nesmějí vyvážet do Francie třešně. Důvodem je používání problematické látky dimetoát v pesticidech. Na kontroverzním opatření je ale paradoxní skutečnost, že čeští pěstitelé do Francie třešně nikdy nevyváželi a dimetoát vůbec nepoužívají.

Americké pivovary chtějí český chmel, kvůli neúrodě ale mají smůlu

Tuzemským pěstitelům „zeleného zlata“ neboli chmele se otevírají další možnosti. Boom minipivovarů totiž neprožívá v posledních letech jen Česká republika, ale také Severní Amerika. Výsledkem je výrazně zvýšený zájem o český chmel, kterému ale tuzemští pěstitelé nemohou kvůli neúrodě v posledních letech vyhovět.

Fond letos vyplatí na hlavní evropské dotaci 12,5 mld. Kč

Státní zemědělský intervenční fond (SZIF) plánuje letos vyplatit prostřednictvím hlavní evropské zemědělské dotace, tzv. přímé platby na plochu, 12,5 miliardy korun. Zemědělci by měli dostat polovinu peněz z této dotace formou zálohy. Dnes to na tiskové konferenci řekl ředitel jedné ze sekcí SZIF Miloš Jirovský.

Lesníci diskutují s ochránci přírody o plánu vytvořit velkoplošná bezzásahová území

Správci státních lesů, Lesy ČR (LČR) i Vojenské lesy a statky ČR (VLS), a Sdružení vlastníků obecních a soukromých lesů v ČR (SVOL) jsou skeptičtí ke snahám Hnutí Duha vytvářet v lesích velkoplošné „divočiny.“ Cestu k posílení biodiverzity českých lesů vidí spíše v budování lesnických parků a modelových lesů.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info