Velké vinařské firmy začaly s uváděním na trh přívlastkových vín

Velké vinařské firmy začaly s uváděním na trh přívlastkových vín ročníku 2015, který byl podle znalců jedním z nejlepších ročníků za poslední roky. Vína se vyznačují mohutnou strukturou, větší hloubkou a výraznou osobitostí, vyplývá z ankety ČTK.

Jakostní vína všech odrůd jsou spotřebitelům již běžně dostupná, postupně jsou uváděna na trh i vína přívlastková, jako jsou pozdní sběry či výběry z hroznů. "Vše záleží na konkrétní odrůdě, její ranosti ve vinohradě a také přirozené potřebě vyzrávání ve sklepě. Vína určená pro nejvyšší prémiové řady stále ještě zrají ve sklepích, stejně tak i některé modré odrůdy," uvedl Josef Svoboda, ředitel vinařství Habánské sklepy.

Podle obchodního ředitele Templářských sklepů Čejkovice Lukáše Lukáše kvalitu vín ročníku 2015 naznačovala již svatomartinská vína. "Proti jiným rokům byla nazrálejší i aromatičtější, jevila se plnější. Toto potvrzují i vína naší nejvyšší řady Sanctus Victoria roč. 2015, která jsme v minulých dnech nalahvovali a do prodejů půjdou během prázdnin tohoto roku," uvedl Lukáš.

Velmi dobře podle něj vypadá Ryzlink rýnský se svojí ovocností i pikantní kyselinkou, dále pak Rulandské šedé, které má vysokou viskozitu, jež svědčí o vysoké kvalitě a nazrálosti hroznů. "Zároveň se těšíme na červená přívlastková vína, kde cítíme velký potenciál. Tam bych vyzdvihl zejména Frankovku, která je již teď překvapivě nazrálá. Na červená bariková vína si budeme muset však ještě rok až dva počkat, ale i ty podle prvních degustací mají velmi slibnou budoucnost," uvedl Lukáš.

Některé firmy uvažují i o vyšší ceně za vína. "Cena je vzhledem k chudému ročníku 2014 vyšší. Samozřejmě se nabízí zvýšení ceny, nicméně chceme, aby toto víno bylo pro zákazníka zajímavé a lákavé a s cenou pracujeme velmi obezřetně," uvedla obchodní ředitelka Vinia Ladislava Antálková. Podle ní jsou loňská vína plná slunce, extraktu, mají plná těla.

Ačkoli jsou vinaři po výnosově slabších letech 2013 a 2014 a letošních mrazech s ročníkem 2015 více než spokojení, nelze podle některých zatím tvrdit, že loňský ročník byl ročníkem století. "Proklamovat, zda se jedná o ročník století, je zatím předčasné, to vyžaduje odstup několika let, aby se ukázalo, na jak dlouho vína přežijí," uvedl František Drahonský, ředitel vinařství Víno Mikulov. S tím souhlasí i ředitel Znovínu Znojmo Pavel Vajčner. Podle něj ale ročník 2015 patří k nejlepším za posledních několik let.

Autor: ČTK

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info