Souhrn událostí uplynulých dní – 4. – 6.7. 2016

V Brně proběhlo mezinárodní zasedání k ochraně odrůdových práv rostlin

Dnešním dnem skončilo týdenní jednání zástupců pracovní skupiny UPOV pro zeleniny, kterého se zúčastnilo 46 expertů z 20 členských států a mezinárodních organizací. Hostitelským státem výročního 50. zasedání byla Česká republika a celá akce byla zajišťována Ústředním kontrolním a zkušebním ústavem zemědělským.

ČSÚ: Sklizeň obilovin bude o desetinu nižší než loni

Sklizeň základních obilovin letos podle prvních odhadů klesne meziročně o 9,5 procenta na 6,995 milionu tun. Oznámil to dnes Český statistický úřad. Loni byla ale sklizeň podle statistiků nadprůměrná. Na předpokládaném letošním poklesu se podílí snížení očekávaného hektarového výnosu i osevní plochy.

Účast v marketingovém fondu by měla být povinná pro všechny

Posílání peněz do marketingového fondu, který by měl propagovat české potraviny, bude povinné pro zemědělce, potravináře i obchodníky. Vznik fondu se ale odkládá, podle ministerstva zemědělství je nutné změnit zákon o Státním zemědělském intervenčním fondu. Nejdřív by marketingový fond mohl být spuštěný v roce 2018.

Plocha řepky v ČR vzrostla o 7,3 pct., stojí za tím světové ceny

Výměra ploch osetých řepkou se letos po dvou letech poklesu zvýšila o 7,3 procenta na 393.000 hektarů. Uvedl to dnes Český statistický úřad. Podle předsedy Zemědělského svazu ČR Martina Pýchy za zvýšením plochy stojí hlavně vysoké světové ceny řepky.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

 

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info