„Nemoc šílených jelenů“ poprvé v Evropě

Zákaz dovozu „jeleních“ atraktantů do Evropy!  ČMMJ již v dubnu na svých webových stránkách informovala o prvním výskytu virového onemocnění zvaného chronické chřadnutí jelenovitých (Chronic waste disease – CWD). Tato nemoc se zatím vyskytovala pouze v Severní Americe. Ale 4. dubna byla tato nemoc detekována u samice soba na severu Norska. Je to první nález této nebezpečné nemoci v Evropě u volně žijících zvířat.

Nemoc CWD je ze skupiny virových onemocnění, které napadají nervové buňky. To se obvykle projevuje ve váhovém úbytku a změně chování, kdy hlavním znakem je apatie a ztráta potřeby sociálního kontaktu.

Toto onemocnění je ve všech případech smrtelné a přenáší se pravděpodobně slinami, které ulpívají na trávě, kterou spásají ostatní jedinci skupiny. To, že se jedná o první prokázaný nález v Evropě, je fakt, nicméně otázkou zůstává, zdali tato nemoc není v Evropě mnohem běžnější, a jen je nedostatečná její detekce.

Vědci objevili samici soba zcela náhodou při hledání vhodného zvířete k imobilizaci a označení GPS obojkem během přeletu vrtulníkem. Je záhadou, jak se tato choroba dostala do velice těžko přístupného terénu na severu Norska. Glenn Telling, výzkumník z Coloradské university nicméně konstatuje, že ve chvíli kdy se tato nemoc v nových lokalitách vyskytne, je velice těžké tuto nemoc vymýtit.  Následně nemoc byla zjištěna také u dvou losů evropských v Norsku.

V posledních měsících se tak problematikou začali zabývat i evropští experti a začali hledat cesty, jak se CWD dostala do Evropy. Přesný zdroj infekce není samozřejmě znám, ale stále častěji se jako jeden z možných prostředků šíření CWD zmiňuje moč jelenovitých importovaná z Kanady nebo USA. Ta je stále častěji používána evropskými lovci jako atraktant při lovu. A to i přesto, že dovoz těchto látek je již dlouhou dobu zakázán. Import těchto látek tak představuje vysoké nebezpečí pro šíření nemoci, která se na Evropském kontinentu dosud nevyskytovala.

Právě přenos viru pomocí moči (nebo slin a exkrementů) je velice dobře v Severní Americe znám a jedná se o nejčastější formu přenosu této nemoci.FACE (Evropská federace loveckých asociací a ochranu přírody) a ČMMJ tak upozorňují všechny myslivce na zákaz importu těchto látek z Kanady a USA (je zakázán přímý dovoz i objednávání pomocí internetových obchodů) a žádá všechny k důslednému dodržování. Možnost přenosu této nemoci je velice vysoká a představuje ohrožení pro všechny druhy jelenovitých v Evropě a jeho výskyt by znamenal veliký zásah do systému hospodaření s těmito druhy zvěře. V zemích možného šíření této nemoci (Norsko, Švédsko, Finsko) již byly učiněny první kroky k zabránění šíření a již došlo k navázání spolupráce mezi veterináři a místnímu myslivci. Spolupráce s myslivci totiž představuje kruciální moment v celé problematice, protože myslivci jsou nejpravděpodobnější skupinou, která může tuto nemoc detekovat a následně postoupit k vyšetření na výskyt CWD.

Také Evropská komise požádala organizaci EFSA (European food safety agency) k přípravě stanovení postupu kontrolních vyšetření na CWD v rámci členských států Evropské unie. Agentura EFSA tak do konce roku 2016 stanoví oblasti, kde bude probíhat preventivní vyšetření a bude následně informovat členské státy.

Ing. Miloš JEŽEK, Ph.D.

Zahraniční komise ČMMJ.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info