Po rekordní přijde velmi špatná úroda jablek. Pěstitelé počítají milionové škody

Zhruba za čtrnáct dní začne sklizeň višní. Jarní mrazy se na nich nepěkně podepsaly. Největší obavy ale mají zemědělci z úrody jablek, která bude oproti loňsku jen třetinová.

Vypěstovat zdravé jabloně, hrušně nebo švestky, na kterých se urodí šťavnaté plody, dá zemědělcům zabrat. Potrápit je dovedou nejen škůdci, ale zejména nevyzpytatelné počasí. Několikadenní mrazy, které se koncem dubna nevyhnuly ani Blanensku, způsobily, že letošní úroda ovoce bude mnohem menší, než zemědělci očekávali. Teploty pod nulou se asi nejvíc podepsaly na jablkách, která zemědělci budou sklízet na podzim.

Značně biti jsou na tom v Agrodružstvu Brťov-Lipůvka, kde se na pěstování jabloní zaměřují. „Pěstujeme je na čtyřiceti hektarech a až šedesát procent úrody bude poškozeno. Způsobí nám to velké finanční ztráty, které se vyšplhají až do milionů korun. Loni byla přitom sklizeň rekordní," uvedl sadař družstva Vlastimil Pokorný.

Přestože bude jablek méně, výkupní ceny podle něj nejspíš neporostou. „Ovlivňují je hlavně supermarkety, které nakupují ovoce zejména ze zahraničí. Výpadek se neřídí tuzemským trhem. Nějaká jablka ale mít budeme, lidé si je mohou nakoupit přímo v našem středisku nebo v Lipůvce," sdělil Pokorný.

V zemědělské společnosti ZEAS Lysice zabírají jabloně největší výměru sadů, až osmačtyřicet hektarů. „Kvůli mrazům jsme přišli asi o osmašedesát procent úrody," popsal ředitel společnosti Jiří Šafář.

O nic lépe na tom nejsou ani v Agrospolu Knínice. Podle ředitele Ladislava Menšíka tam loni sklidili přes tři sta tun jablek a letos to bude minimálně o sto tun méně.

Ředitel zemědělské společnosti VOS Velké Opatovice Mojmír Dosedla upřesnil, že na úrodě jablek se podepsaly nejen mrazy, ale i krupobití. „Loni jsme sklidili asi čtyři sta tun jablek, letos bude jejich úroda třicetiprocentní," nastínil Dosedla.

Zhruba za čtrnáct dní budou zemědělci sklízet višně. „I na nich se mráz hodně projevil. A také na rybízu. Loni jsme sklidili asi dvě stě deset tun višní, letos to bude podstatně horší, ale těžko se to odhaduje," sdělil Ladislav Menšík.

Ve Velkých Opatovicích loni sklidili šestadevadesát tun višní. „Odhaduji, že letos to bude o padesát až šedesát procent méně. Višně ještě nebyly v době mrazů v plném květu. Rybíz na tom také bude hůř, ale zatím se to těžko určuje. Například ze švestek nám zůstaly tři hektary. Čtyři a půl hektaru bylo poničeno. Úroda švestek bude oproti loňsku třetinová," řekl Dosedla.

Již koncem příštího týdne začnou sklízet rybíz v Lysicích. „Budeme ho mít asi devadesát až sto tun, tedy zhruba osmdesát procent běžné úrody. Loni jsme ho ale měli víc," uvedl Šafář s tím, že rybíz je nejodolnějším ovocným druhem, který v lysických sadech pěstují.

V pěstitelské pálenici a moštárně v Rudici již začali pálit třešně. „Postupně nám lidé budou nosit další letní ovoce, jako je rybíz nebo angrešt. Určitě toho bude méně než loni, nyní se to ale těžko odhaduje," řekl majitel pálenice Ladislav Vančura.

V pálenici v Lipovci postrádají meruňky. „Moc se jich letos neurodilo. Ale také už pálíme třešně a postupně k nim přibude další ovoce. Očekávám, že budeme zpracovávat zhruba stejný počet ovoce jako loni, budeme tedy na devadesáti až sto procentech běžného stavu," zhodnotil majitel lipovecké pálenice Jiří Kolmačka.

Autor: Petra Srstková

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info