105 provozoven inspektoři SZPI letos uzavřeli pro závažné hygienické prohřešky
14.07.2016 | SZPI
Inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) v letních měsících pokračují v intenzívní kontrole dodržování hygienických předpisů v provozovnách společného stravování a potravinářských provozech. Výsledky kontrol v polovině roku 2016 ukazují, že povědomí o základních povinnostech v oblasti dodržování potravinového práva u řady provozovatelů stále zůstává na značně neuspokojivé úrovni.
Od 1. 1. 2016 byli inspektoři SZPI nuceni z důvodů zejména závažného porušení hygienických předpisů uzavřít celkem 105 provozoven, z toho se jednalo o 2 provozovny velkoobchodu, 10 provozoven drobných výrobců a nejvýznamnější podíl tvořily obchodní provozovny a společné stravování.
Opakovaně problematický je segment společného stravování – restaurace, rychlá občerstvení, pivnice, cukrárny apod. Inspektoři na místě uložili zákaz užívání prostor v 47 případech. Konkrétním důvodem k uzavření byl zejména zanedbaný úklid v podobě vrstev mastnoty, prachu a zbytků potravin na kuchyňských zařízeních, podlaze a skladech potravin, plíseň na stěnách, nezvládnutý odvoz odpadů a podobně.
Obdobná situace je v segmentu maloobchodního prodeje, kde inspekce uložila zákaz užívání prostor celkem 46 provozovatelům. K nejčastějším příčinám uzavření tohoto typu provozoven patří výskyt škůdců ve skaldech i na prodejní ploše, potraviny poškozené okusem, nezabezpečení prostor před pronikáním škůdců a dlouhodobě zanedbaný úklid.
Podrobnosti včetně fotodokumentace jsou k dispozici na portálu Potraviny na pranýři v sekci Provozovny.
SZPI zahajuje s dotočenými provozovateli správní řízení o uložení pokuty. Vzhledem ke stávajícím výsledkům bude inspekce v kontrolách pokračovat i ve druhé polovině roku 2016.
Zpracoval: Mgr. Pavel Kopřiva - tiskový mluvčí, tel.: +420 542 426 633Další články v kategorii
- Letos se objevilo ve velkochovech deset ohnisek ptačí chřipky, stejně jako loni (22.12.2025)
- Ministerstvo životního prostředí vydalo poslední Věstník v roce 2025 (22.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)
- Předvánoční víkend někteří věnují uzení masa (22.12.2025)
- Uhlíkově negativní zemědělství: Jak ho můžeme dosáhnout v českých podmínkách? (22.12.2025)
- Rybáři rozvážejí ze sádek v Chropyni desítky tun kaprů pro vánoční trh (22.12.2025)
- Na Vánoce přijde sníh a mráz (22.12.2025)
- Umělé vánoční stromky zůstaly v menšině. Většina je od soukromých pěstitelů (22.12.2025)
- Mléčné výrobky snižují riziko demence. Vědci sestavili seznam vhodných produktů (22.12.2025)

Tweet



