Dovoz svačinek ze třetích zemí

S pokračujícím obdobím letních dovolených Státní veterinární správa (SVS) připomíná, jaká pravidla platí při dovozu tzv. „svačinek“ ze třetích zemí do Evropské unie, jinými slovy produktů živočišného původu pro osobní spotřebu.

Při dovozu svačinek (maso, salámy, šunky, klobásy, mléko, sýry, jogurty aj.) ze třetích zemí platí v rámci EU jednotný přístup. Obecně platí, že na základě nařízení Evropské komise není možné dovážet ze třetích zemí do EU pro osobní spotřebu maso, masné výrobky, mléko a mléčné výrobky. Tento zákaz se nevztahuje na zásilky živočišného původu pro osobní spotřebu z Andorry, Lichtenštejnska, Norska, San Marina a Švýcarska. Pro státy jako Grónsko, Faerské ostrovy a Island platí, že z nich lze dovézt maximálně 10 kg výše uvedených produktů.

Dodržování uvedeného nařízení v České republice zabezpečují celní úřady, které na mezinárodních letištích provádí kontroly zavazadel cestujících přilétajících ze třetích zemí. Pokud příslušníci celního úřadu objeví v zavazadlech cestujících potraviny živočišného původu, které nemohou být v souladu s legislativou do EU propuštěny, produkty zabaví a předají k likvidaci. Pro tyto účely slouží na mezinárodních letištích speciální sběrné nádoby, které jsou jasně označeny. Zabavené produkty se následně likvidují např. v asanačním podniku.

Stejná pravidla platí i pro balíky zaslané poštou či kurýrní službou a produkty živočišného původu, nakoupené přes internetové obchody ve třetích zemích. Tyto zásilky také podléhají veterinární kontrole a při zjištění nesrovnalostí jsou zabaveny a následně rovněž likvidovány.

O úspěšnosti kontrol na letištích a poště svědčí také množství zabavených produktů. V roce 2015 bylo celními úřady nepropuštěno, případně zabaveno zhruba 1 200 kg potravin živočišného původu. Převážnou většinu těchto nepropuštěných/zabavených zásilek tvořily masné výrobky.

Omezení zavedená nařízením Evropské komise mají svá opodstatnění. Při dovozu svačinek ze třetích zemí hrozí riziko zavlečení nebezpečných patogenů, které se jinak v EU nevyskytují, a tudíž by mohly způsobit závažné nákazy, jak u lidí, tak i u zvířat. Z těchto důvodů je dovoz svačinek z masa, masných výrobků, mléka a mléčných výrobků z třetích zemí vyjma některých států zakázaný.

Podrobnější informace a přehled produktů, které mohou lidé dovážet do EU bez omezení, je možné najít v Úředním věstníku na našich internetových stránkách, nebo v nařízení Komise (ES) č. 206/2009.

http://eagri.cz/public/web/svs/portal/verejne-zdravi/dovoz-potravin-pro-osobni-spotrebu-do/dovoz-potravin-es.html.   Mgr. Petr Pejchal

Oddělení vnější komunikace

E: mluvci@svscr.cz

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info