Včelařské prázdniny

Dva prázdninové měsíce – červenec a srpen – jsou pro včely a včelaře charakteristické třemi základními činnostmi. Poslední vytáčení letošního medu, doplňování zimních zásob potravy medem či náhradním cukerným roztokem a zahájením preventivních opatření proti zákeřnému včelímu škůdci kleštíku včelímu (Varroa destructor).

Pro mnohé opravdu mladé včelaře, kteří jsou většinou členy některého z cca 200 včelařských kroužků mládeže, jsou prázdniny navíc obdobím intenzivního vzdělávání.  Pravidelné týdenní schůzky jsou ale nahrazeny atraktivními letními činnostmi – výlety, setkáními , pobytovými semináři a tábory.  Včelařské prázdniny nastartovalo Celostátní setkání kroužků včelařské mládeže (ROJENÍ 2016), které letos proběhlo na Moravě v RS Palkovické Hůrky.  Jen několik dní po této úspěšné akci byl v Praze zahájen již 7. ročník Mezinárodního setkání včelařské mládeže (IMYB 2016).

Mladí včelaři z dvaceti zemí (Albánie, Anglie, Bělorusko, Česká republika, Francie, Irsko, Izrael, Kazachstán, Libanon, Lichtenštejnsko, Litva,  Německo, Nizozemí,  Polsko, Rakousko, Rumunsko, Rusko,  Slovensko, Slovinsko a Ukrajina)si zde vyměňovali svoje včelařské znalosti a zkušenosti nejenom v rámci oficiální soutěže, ale především při neformálních a přátelských rozhovorech. Mnozí organizátoři  a vedoucí z této mezinárodní akce odjížděli rovnou do SOU včelařského v Nasavrkách, kde je již čekalo dalších několik desítek mladých včelařů – účastníků již tradiční Letní školy mladých včelařů.  Zde se každý rok pod vedením včelařských odborníků a specialistů seznamují „včelaříci“ se speciálními včelařskými finesami – např. chovem matek, „přelarvováním“, porovnáváním „loketního indexu“,…). Pro velký zájem o tuto aktivitu probíhá ve stejnou dobu i Letní škola včelaříků ve Včelařském naučném areálu v Chlebovicích. Ta je letos obohacena i o intenzivní výuku angličtiny, kterou zde zajišťují mladí studenti z několika zemí (Amerika, Francie, Itálie, Španělsko, Rusko) v rámci svého mezinárodního workcampu.

Na organizaci i průběhu většiny z těchto akcí se podílejí i mladí „včelaříci“ mezinárodního projektu ROJENÍ-SWARMING. „Protože věříme, že jedině ve spolupráci je šance zastavit celosvětový úbytek včel a ostatních opylovačů, založili jsme neformální  Asociaci mladých včelařů (AYB). Zde si mladí včelaři i nevčelaři ve věku 14 – 24 let z mnoha zemí vyměňují svoje názory, informace a zkušenosti“,  řekla mezinárodní koordinátorka AYB, devatenáctiletá studentka Veronika Šebková. Držme všem mladým včelařům a jejich včelám palce!

(autor článku – Pavel Dostalík, koordinátor AYB)

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info