Od středy bude v Krkonoších opět platit zákaz sběru borůvek

Od středy začne kvůli nájezdům sběračů opět platit zákaz sbírání borůvek v části Krkonošského národního parku.

Omezení bude platit do 15. října a bude se týkat asi 15 procent celkové rozlohy rezervace. „Opatření se nedotkne běžných návštěvníků hor, kteří budou moci po turistických cestách a cyklotrasách procházet či projíždět bez omezení," řekl mluvčí Správy KRNAP Radek Drahný.

Omezen bude vstup například v lokalitách Vosecké boudy, Lysé hory, Kotle a Luční hory či pramene Labe. Místa se zákazem vstupu správci parku označí v terénu informačními cedulemi v českém, polském a německém jazyce.

„Loni větší problémy s neukázněnými sběrači nebyly, správa parku jim uložila dvě pokuty a zahájila pět správních řízení," dodal Drahný. Sběrači borůvek nešetrným sběrem devastují porosty, snižují množství potravy pro ptáky a zvířata a poškozují chráněné lokality. Zvěř také kvůli sběračům nemá klid v době říje. Největší problémy se sběrači byly před přibližně osmi lety, zákaz tehdy porušovali hlavně profesionální polští sběrači.

Omezení vstupu se týká hlavně druhé zóny parku a malé části třetí zóny, kde je normálně volný pohyb mimo cesty povolen. Část území s omezeným vstupem je i v nejpřísněji chráněné první zóně parku, kde je ale vstup mimo značené cesty zakázán celoročně.

Autor: ČTK

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info