České sysly pomáhají zachránit dovozy zvířat ze Sloveska i odchovy

Téměř šedesát syslů bylo ve středu přivezeno ze Sloveska do záchranné stanice Rozovy u Temelína [1]. V budoucnu by měli být spolu se svými potomky vypuštěni do volné přírody na předem vytipovaná vhodná místa. Projekt [2] je součástí záchranného programu pro sysla, který  koordinuje Agentura ochrany přírody a krajiny ČR [3]. 

„Přivezeno bylo celkem 57 zvířat a byla vypuštěna do předvrtaných nor v našem novém odchovném zařízení, připomínajícím velikou voliéru,“ upřesňuje Markéta Jariabková ze Zoo Hluboká nad Vltavou, která je vlastníkem záchranné stanice v Rozovech.

„V České republice máme v tuto chvíli již čtyři odchovy, ze kterých plánujeme sysly postupně vypouštět do přírody. Již několik let funguje polopřirozený odchov v Zoo Praha a v loňském roce byly založeny také v Zoo Brno a v Záchranné stanici pro handicapované živočichy ve Vlašimi. Pokud se zde bude syslům dařit, bude snad možné v následujících dvou letech začít s jejich vypouštěním do přírody,“ vysvětluje Jitka Větrovcová z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR, koordinátorka záchranného programu.

Sysel obecný ukazuje, jak může být osud živočišného druhu vrtkavý. V padesátých letech jich bylo tolik, že byl označován za zemědělského škůdce. Nyní je kriticky ohroženým druhem, který přežívá v ČR na posledních cca 35 lokalitách. Celkový počet syslů v ČR se aktuálně odhaduje na cca 4300-5000 jedinců.

„Chceme, aby sysel z naší krajiny nezmizel úplně. Včera jsme proto začali také s posilováním syslí populace v Karlových Varech. Kolonie na tamním golfovém hřišti čítala ještě v roce 2012 zhruba 200 jedinců, v posledních letech ale zaznamenává především kvůli nepříznivému počasí prudký pokles a aktuálně zde žije pouze cca 5 – 10 zvířat. Záchraně syslů je nakloněn i vlastník pozemků – Golf Resort Karlovy Vary, a.s., který proto podepsal s AOPK ČR smlouvu o vzájemné spolupráci. Na lokalitu bylo včera vypuštěno 12 syslů pocházejících z expozičního chovu Zoo Hluboká, dnes by mělo následovat dalších 8,“ přibližuje aktivity záchranného programu Jitka Větrovcová.

Sysli vymizeli především kvůli změnám v krajině a ve způsobu zemědělského hospodaření po II. světové válce. Neprospělo jim rozorávání mezí a pastvin, scelování polí do velkých lánů, úbytek ploch s nízkým travním porostem a používání chemických prostředků. Specifickou hrozbou pro poslední lokality je i volný pohyb koček, které jsou velmi zdatnými lovci těchto hlodavců.  Největší tuzemské kolonie jsou aktuálně v Českém středohoří a na letištích v Mladé Boleslavi – Bezděčíně či v Brně - Medlánkách.

Poznámky:

[1] Záchranná stanice patří Jihočeské zoologické zahradě Hluboká nad Vltavou

[2] Projekt AOPK ČR byl podpořen z Malého grantového schématu Záchranné programy pro zvláště chráněné druhy II v rámci EHP fondů. Více na http://www.ochranaprirody.cz/druhova-ochrana/ehp-fondy/mgsii-24-sysel-obecny-odchovy-a-osveta/

[3] Více na www.zachranneprogramy.cz

Kontakt:

Jitka Větrovcová, AOPK ČR, koordinátorka záchranného programu, email: jitka.vetrovcova@nature.cz, tel: 724167160

Karolína Šůlová, Agentura ochrany přírody a krajiny ČR, e-mail karolina.sulova@nature.cz, tel: 724102406

Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky – www.nature.cz

Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky je státní instituce, která zajišťuje odbornou i praktickou péči o naši přírodu, zejména o chráněné krajinné oblasti, národní přírodní rezervace a národní přírodní památky. Více na www.nature.cz.

Kaplanova 1931/1, Praha 11 – Chodov, 148 00, telefon 283 069 242, e-mail: aopkcr@nature.cz

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info