Žně jsou kvůli dešti pomalejší, sklizeno je 15 pct ploch obilovin

Sklizeň v uplynulém týdnu pokročila, stále je ale kvůli dešťovým přeháňkám pomalejší než loni. K pondělí 25. července bylo sklizeno 15 procent ploch základních obilovin a 29,1 procenta ploch řepky. V tiskové zprávě to dnes ČTK sdělila mluvčí ministerstva zemědělství Markéta Ježková. Loni touto dobou byla sklizena víc než čtvrtina ploch obilovin a téměř polovina ploch řepky.

"V průběhu minulého týdne se počasí umoudřilo, místy byly tropické teploty, a tak se žně rozběhly i v krajích, kde v minulých týdnech začaly pouze symbolicky. Dešťové přeháňky se vyskytovaly až v závěru týdne, a proto znovu v mnoha krajích zpomalily celkový postup žní," uvedlo ministerstvo.

Ke konci se blíží sklizeň ozimého ječmene, u kterého z celkové sklizňové plochy zbývá posekat zhruba desetinu. Průměrný výnos ozimého ječmene 6,16 tuny z hektaru je asi o 13 procent vyšší než loni touto dobou. Nejvýznamnější obilovina, pšenice ozimá je sklizena na desetině ploch s průměrným výnosem 6,25 t/ha, což je proti loňsku mírně méně. Celkem je v Česku sklizeno víc než 189.000 hektarů základních obilovin s úhrnnou produkcí 1,16 milionu tun.

Řepka je pod střechou z víc než 114.000 hektarů, sklizeno bylo dosud 413.200 tun. "Průměrné výnosy řepky za celou ČR dosahují zatím velmi vysokých 3,61 t/ha," uvedlo ministerstvo. To je o zhruba šest procent víc než loni touto dobou.

Postup sklizně je v jednotlivých regionech rozdílný. Nejpomalejší jsou žně v Karlovarském kraji a sklizeň zaostává také v Moravskoslezském a Libereckém kraji. Naopak tradičně nejdál je touto dobou sklizeň v Jihomoravském kraji, kde jsou obiloviny odvezeny téměř ze třetiny polí a řepka skoro ze 60 procent ploch.

Autor: ČTK

 

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info