Naděje pro zahrádkáře. Zákon jim může zajistit dlouhodobý pronájem parcel

Zahrádkářské hnutí by se mohlo dočkat zásadních změn. Nový zákon by jim měl zajistit dlouhodobý pronájem pozemků a tím i větší jistotu. Podle předkladatelů je cílem zakotvit právní postavení a veřejnou prospěšnost zahrádkářů, kteří hospodaří na státní a obecní půdě. Předlohu bude ve středu posuzovat vláda. Poslanecká sněmovna bude o normě rozhodovat nejdříve letos na podzim.

Čechů sdružených v zahrádkářském svazu každým rokem pomalu ubývá. Ze 400 tisíc před dvaceti lety jich je nyní už jen 150 tisíc. Kolonie a osady zanikají a vysoké jsou i nájmy a prodejní ceny půdy.

Marta Pawlicová má například zahrádku v Praze už od roku 1983. Každý rok podle ní zahrádkáři za pozemek zaplatí kolem 3000 až 3500 korun. Zahrádky lidem pronajímá magistrát.

Výpověď z nájmu může přijít kdykoliv

Problém ale je, že nikdo ze zahrádkářů neví, jak dlouho bude moci prostor využívat. Výpověď z nájmu totiž může přijít kdykoliv. „Smlouvu máme podepsanou, ale nemáme ji ani na dobu určitou, ani na dobu neurčitou,“ vysvětluje Marta Pawlicová.

Zákon, který by zahrádkáře chránil nebo provozování jejich činnosti jakkoliv upravoval, v Česku zatím neplatí. Svaz zahrádkářů o něj už roky usiluje. Chce, aby členové získali statut veřejné prospěšnosti. „Zahrádkáři potřebují jistotu dlouhodobých pronájmů, protože zahrádkářská činnost není jednoletá,“ řekl České televizi předseda svazu Stanislav Kozlík.

Politici úpravy navrhovali už několikrát. V roce 2009 ale skončily vetem prezidenta Václava Klause. V roce 2013 pak vše spadlo pod stůl kvůli pádu Nečasovy vlády a rozpuštění sněmovny. Nyní by měl změnu přinést poslanecký zákon, kterým se ve středu bude zabývat i vláda.

Zákon má podporu napříč poslanci 

Kabinet by ho mohl podpořit, protože změnu prosazuje řada koaličních politiků i sněmovní zemědělský výbor. „Je to o tom, abychom řekli, že zahrádkáři mají status veřejné prospěšnosti. Mohli by se potom účastnit například i žádostí o dotace,“ poznamenal místopředseda zemědělského výboru Jan Volný (ANO).

Zákon podporují i komunisté. „Je to společensky velmi významná záležitost a je potřeba, aby tomu byla věnována patřičná pozornost,“ uvedl předseda poslanců KSČM Pavel Kováčik, který je jedním z předkladatelů návrhu. Podle bývalého ministra zemědělství Petra Bendla (ODS) ale není důvod, aby stát držel pozemky: „Ať je lidem prodá.“ 

AUTOR: ČT24

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info