Na Kokořínsku budou sledovat výskyt vlků hlídky

Na Kokořínsku budou sledovat výskyt vlků Vlčí hlídky. Jedná se o dobrovolníky, kteří tyto šelmy pomáhají chránit. Působí také například v Beskydech. Ekologické Hnutí Duha tento víkend v Doksech na Českolipsku pořádá přímo v terénu pro dobrovolníky speciální seminář ve spolupráci se Správou Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Kokořínsko – Máchův kraj. Hnutí o tom informovalo v tiskové zprávě. Právě v této CHKO se předloni usadila smečka vlků.

Vyškolení dobrovolníci se zapojí do monitorování a chránění vlků. „V posledních měsících s nadšením pozorujeme, že lidé se chtějí víc zapojit do praktické ochrany skvostů naší přírody – rysů, vlků a medvědů," uvedl koordinátor Vlčích hlídek a terénní pracovník Hnutí Duha Jiří Beneš.

Na semináři budou mimo jiné připraveny praktické ukázky stopování a dokumentace znaků výskytu vlků v terénu, jako jsou chlupy či trus. Prezentace doplní odborníci, včetně zahraničních.

Takzvané Vlčí hlídky pracují 16 let v Beskydech, kde svou přítomností v terénu odrazují pytláky a mezi místními obyvateli a turisty šíří objektivní informace o těchto šelmách. Od loňského podzimu působí Vlčí hlídky také v širším okolí Jeseníků.

Pro zájemce o spolupráci při monitoringu a ochraně velkých šelem se v příštích měsících na území CHKO Kokořínsko – Máchův kraj uskuteční několik dalších vzdělávacích seminářů i víkendových setkání Vlčích hlídek.

Autor: ČTK

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info