Po půl roce je schváleno 92 cechovních potravinářských norem

Přibližně po půl roce od spuštění registruje Potravinářská komora ČR 92 schválených cechovních norem. Vyráběných potravin podle nich je 155. V neděli to řekla mluvčí komory Dana Večeřová. Nejčastěji se podle těchto norem vyrábějí mléčné, masné a lahůdkářské výrobky. Potraviny vyrobené podle cechovních norem by měly mít nadstandardní charakteristiky proti srovnatelným výrobkům na trhu.

Kromě schválených norem jich je 17 v připomínkovém procesu a další desítky se připravují. „Úspěšně startují i pekařské výrobky, cukrovinky, vejce a konzervované produkty, slabší je prozatím situace v nápojích," řekla Večeřová.

Zavádění norem bude pokračovat

Dodala, že se objevují i názory zastávající liberálnost trhu a odmítající regulace. Zájem spotřebitelů však o normy podle Večeřové je, a zavádění dalších norem tak bude pokračovat.

Cechovní normy Potravinářská komora zavádí podle vzoru Rakouska, kde se vztahují na 30 tisíc produktů. V Česku komora projekt připravovala dva roky.

Několik značek kvality 

V Česku je nyní řada značek označujících kvalitu potravin. Nejznámější je Klasa, kterou stamiliony korun ročně podporuje i stát. Další je například Regionální potravina, která je vázaná na daný kraj.

Mezi další patří například logo Vím, co jím, které by mělo označovat potraviny obsahující uváděné výživové hodnoty. Logo Zdravá potravina se zase objevuje na pokrmech, které neobsahují zbytečné množství chemických konzervačních látek a barviv.

Ministerstvo zemědělství také v novele zákona o potravinách, která letos začne platit, zakazuje používání log s českým lvem či trikolorou a například nápisy „český" na potravinách, které z ČR nejsou.

Autor: ČTK

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info