Do tendru na mléko pro stát se přihlásily dvě firmy

Do části státních tendrů na dodání plnotučného sušeného mléka za celkem 211 milionů korun se přihlásily dvě firmy. Z požadovaných 3000 tun chce každá dodat 500 tun. Do tendru na dodání odtučněného sušeného mléka se žádná firma nepřihlásila.

Tendry na sušené mléko již stát vypsal po několikáté, dříve se do nich přihlásila jenom Olma z koncernu Agrofert ministra financí Andreje Babiše (ANO), která má dodat a ochraňovat pro stát 500 tun mléka.

"Správa aktuálně vyhodnocuje kvalifikační kritéria a do dvou týdnů bude jasné, které firmy tato kritéria splnily," sdělila dnes mluvčí Správy státních hmotných rezerv (SSHR) Edita Pechalová.

SSHR nemá dost peněz

Podle předsedy správy hmotných rezerv Pavla Švagra nemá správa dost peněz, aby objemy státních potravinových rezerv navyšovala na předepsané množství. "Jsme rádi, že se do mléčných tendrů zájemci přihlásili, ale pokud nám ministr financí v rozpočtu na příští rok nepřidá peníze, nebudeme schopni navýšit zásoby potravin na tři dny," upozornil Švagr.

V červenci se do tendrů na dodání 500 tun zahuštěného mléka, které by mělo stát 46,8 milionu korun, nikdo nepřihlásil, podobně nebyl ani zájem o dodání salámů. Obě zakázky vypíše správa znovu, řekla tehdy Pechalová.

Co má SSHR zajišťovat

SSHR schraňuje různé komodity pro případ krizových stavů jako jsou záplavy, válečné konflikty či zastavení dodávek klíčových surovin. Ve vlastních či pronajímaných skladech drží zásoby například ropy, leteckého petroleje, potravin a léků.

Nouzové zásoby ropy pokryjí spotřebu státu na více než 90 dnů, zásoby obilí musí vydržet na měsíc a požadované zásoby potravin mají nahradit třídenní spotřebu. Podle Švagra správa u potravin nyní limity nesplňuje, jídlo by stačilo na jeden den.

Autor: Redakce / ČTK

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info