Holubinky ať sbírá jen ten, kdo je zná, radí mykolog
04.08.2016 | Denik.cz
Ve Zlínském kraji začínají houbařské žně. Na Valašsku už lidé opouštějí lesy s plnými koši hub, na Slovácku ale na sběrače teprve čekají. Počasí jim však přeje. Vydatné deště a ne příliš vysoké teploty houbaření přejí.
„V sobotu jsme si s přítelem přivstali a šli se podívat, jestli rostou," svěřila se Gabriela Nováková z Bystřice pod Hostýnem.
„Byli jsme mezi Chvalčovem a Tesákem. Nejdřív jsme procházeli listnatým lesem a našli jen samé červivé. Pak jsme narazili na malý jehličnatý lesík, kde byly krásné hříbky na každém kroku," prozradila. S plným košíkem se už vrátila z lesa i Aneta Habšudová.
„V pondělí jsme se byli s rodinou podívat kousek nad naším domem v Držkové. Pokud bychom šli hlouběji do lesa, určitě bychom měli úlovek ještě bohatší," myslí si. „Našli jsme praváky, kozáky, babky a jednu bedlu," pochlubila se úlovkem.
V současnosti je úroda jedlých i nejedlých hub.
„Pro konzumní houby je ideální teplota kolem 23 °C. V noci tak 12-15 °C," řekl mykolog z Přerova Jiří Polčák. Jak ale bude houbařská sezona pokračovat, si odhadnout netroufá.
Pokud lidé do lesa chodí, měli by se podle něj slušně chovat.
„Lidé houby často odřezávají a pak zbytek nožičky odhnije. Tím se zničí podhoubí," upřesnil mykolog. Ale nejde jen přímo o způsob sbírání. Často lidé v lese řvou nebo houby rozkopávají. A to i vzácné druhy.
V lesích se teď objevuje spoustu druhů jedlých hřibů, kozáků i pečárek.
„Rostou i holubinky, ale ty by měl sbírat jen ten, kdo je zná," upozornil mykolog. Tato rada platí i u všech druhů hub. Lidé tak mohou předejít nejen zdravotním problémům.
„Rostou i vzácné a zákonem chráněné houby. Za jejich sběr lidem hrozí pokuty," dodal. Taková pokuta se může vyšplhat i k desítkám tisíc korun.
Na lehkou váhu se nesmí brát ani neznámé druhy. Otrava houbami je častým důsledkem neopatrnosti a každoročně se objevuje nespočet případů.
„V příjmové ambulanci interny zatím neošetřovali žádného pacienta s otravou houbami," řekla mluvčí Krajské nemocnice Tomáše Bati Karla Havlíková. „Ta se všeobecně projevuje hlavně nevolností a zvracením," dodala.
Podle mykologa Polčáka je třeba dávat si pozor hlavně na muchomůrky zelenou a tygrovanou. Důležitá je také jejich správná tepelná úprava. Například hřib koloděj je zasyrova jedovatý. Proto potřebuje důkladnou přípravu. Pokud si lidé nejsou jistí svým nálezem, poradí jim v mykologických poradnách.
MICHAELA VAŇHAROVÁ
Další články v kategorii
- Stárek: Restaurace v ČR mají na Velikonoce asi o pětinu méně rezervací než loni (29.03.2024)
- Spotřeba vína v Česku loni klesala, odpovídá to celoevropskému trendu (29.03.2024)
- Šlechtění a tvorba ekonomických selekčních indexů (28.03.2024)
- Komora: Loni přibylo žadatelů o podporu, farmy se rozdělovaly účelově (28.03.2024)
- SVS loni v Olomouckém kraji kvůli možnému týrání zvířat provedla 250 kontrol (28.03.2024)
- Umělá inteligence upravila pivo. Experti novou variantu ocenili (28.03.2024)
- Státy EU se shodly na prodloužení volného obchodu s Ukrajinou, platí ale omezení (28.03.2024)
- OSN: Miliony lidí hladoví, ale denně se na světě vyhodí asi miliarda porcí jídla (28.03.2024)