Centrum Prahy vyráží do boje s alkoholem. Večer chce zakázat jeho prodej

Některé městské části hlavního města usilují o omezení nočního prodeje alkoholu. Důvodem je každoroční letní nárůst stížností na rušení nočního klidu. Praha 1 chce, aby se alkohol neprodával v obchodech po desáté hodině večer. Sousední Praha 2 zase požaduje ve vybraných ulicích omezit otevírací dobu restaurací a klubů.

Problémy s nepořádkem, hlukem a pitím v ulicích jsou v létě v centru Prahy běžným obrázkem. Lidé navíc večer pijí alkohol i  v místech, kde je to zakázané vyhláškou. Praha 1 se chce proto domluvit s obchodníky na omezení prodeje alkoholu.

Několik desítek večerek je totiž v nájmu v domech, které městská část vlastní. Radnice s nimi chce uzavřít dodatek nájemní smlouvy, který by zakazoval prodej alkoholu po desáté hodině večer. „V nových nájemních smlouvách už to bude automaticky,“ uvedl radní Prahy 1 Ivan Solil (ČSSD).

U obchodů, které městská část v nájmu nemá, rozesílá majitelům domů dopisy s výzvou, aby podobný dodatek také uzavřeli. Navrhované řešení je ale podle radnice jen provizorní. Konečným cílem je přimět hlavní město, aby prodej alkoholu po 22. hodině omezilo celoměstskou vyhláškou. Magistrát ale nic takového zatím nepřipravuje. 

S podobnou prosbou už se ale na primátorku Adrianu Krnáčovou (ANO) obrátila i sousední Praha 2. Navrhuje, aby se vyhláškou ve vybraných ulicích omezila otevírací doba pohostinských zařízení jen do jedenácti hodin večer.

Na seznamu má ale radnice zatím jen Trojickou ulici nedaleko Vyšehradu. Kvůli zdejšímu klubu a diskotéce už totiž dostala od roku 2010 asi 250 stížností od místních obyvatel. Vedení klubu takové opatření považuje za diskriminační.

AUTOR ČT24

zdroj: ČT24

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info