Odpad z restaurací hnojí v Brazílii jejich zahrádky

Uprostřed mrakodrapů v Sao Paulu rostou na střeše francouzského restaurantu Le Bilboquet rajčata, citrony a levandule. Odpad z restaurace hnojí zahrádku podobně, jako je tomu u dvacítky dalších podniků bohaté megalopole. V Brazílii, kde třídění a recyklace odpadu zdaleka nejsou normou, jsou to průkopníci, píše agentura AFP.

Šéfkuchař Julien Mercier se už půl roku účastní projektu institutu Guandu, který spočívá v tom, že se od restaurací sbírá odpad, který se zpracovává na kompost sloužící poté ke hnojení.

"Nestačí zásobovat restaurant, důležité je pochopit tento proces. Měsíčně recyklujeme tunu a půl organického odpadu," říká čtyřiatřicetiletý šéfkuchař, když kontroluje svou zeleninu a bylinky.

Za projektem stojí třiačtyřicetiletá Fernanda Danelonová, bývalá novinářka, která založila před dvěma roky institut Guandu. Kromě zpracování odpadu poskytuje institut rady, jak si založit a udržovat zahrádku.

"Před dvěma lety jsme začínali s jedním podnikem a dnes už se do našeho projektu zapojilo 17 restaurací. Jednáme s další desítkou podniků v Sao Paulu," prohlašuje Danelonová.

Tradiční technika kompostování

Organický odpad z domácnosti pomalu hnije ve dvou malých kádích. To se rovněž děje ve větším měřítku asi 50 kilometrů za městem, kde se odpad z restaurací mění v kompost.

Jde o tradiční techniku kompostování, kdy se nepoužívají žádné enzymy ani další činitelé, kteří by rozklad urychlovali, jako jsou červi, říká Danelonová. Organická hmota se mísí se zeminou a to vše oxiduje. Proces trvá tři až čtyři měsíce.

"Zpočátku jsem sama skládala popelnice do auta. Ale rozrostli jsme se a dnes recyklujeme 30 až 40 tun odpadu měsíčně," uvádí.

Za tyto služby, které zahrnují shromažďování odpadků a udržování zahrádky, platí průměrná restaurace s 50 místy institutu Guandu v přepočtu 6750 Kč měsíčně. Je to cena odpovídající klasickému odvozu odpadu, vysvětluje šéfkuchař Mercier.

Produkce odpadu

V roce 2014 vyprodukovali Brazilci podle posledních údajů Brazilské asociace komunálních služeb (Abrelpe) 78,6 milionu tun domácího odpadu (organický odpad, plasty, sklo, papír) a toto číslo ročně roste o 2,9 procenta. Je to třetina odpadu produkovaného ročně ve Spojených státech.

Bohatý stát Sao Paulo, ekonomický motor jihoamerického obra, kde žije více než 40 milionů lidí, vyprodukuje odpadu nejvíce. Podle ministerstva životního prostředí představuje organická hmota polovinu všeho odpadu.

V roce 2012 přijala Brazílie nový plán na zpracování odpadu z domácností, podle něhož se má odpad třídit. Tento cíl se však zdá být velmi vzdálený. Abrelpe uvádí, že se v Brazílii recyklují jen tři procenta odpadu.

Dosah aktivit institutu Guandu je velmi omezený, přiznává Danelonová. Je tu však naděje: některé domácnosti chtějí mít vlastní kompost a jiné si zase přejí zakládat společné zahrádky na střechách domů.

Gril Mesa III recykluje odpad od té doby, co se jeho zaměstnanci proškolili u Guandu. U vchodu vítají hosty vůně bazalky, šalvěje a rozmarýnu.

"Když si uvědomíme, kolik odpadu se v naší společnosti vyprodukuje, vidíme, že to je velmi špatné," říká třiašedesátiletá majitelka grilu Ana Soaresová. Její podnik začal recyklovat sklo a dává přednost balení do papíru, aby co nejvíce omezil používání plastů.

"Proto jsme se k tomuto projektu připojili. Tento nový pohled je třeba podporovat," zdůrazňuje.

Autor: ČTK

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info