Cesta k Rollandovu kameni v Jeseníkách je zase bezpečná

Schodiště, zábradlí a chátrající lávky na modré turistické trase k Rollandovu kameni nad Karlovou Studánkou v Moravskoslezském kraji opravily letos v červenci Lesy ČR. Na vrcholu byl pevně usazen modřínový kříž. Projekt vyšel na sto tisíc korun.

Padesátimetrová rulová skála nazývaná Rollandův kámen je vyhledávaným turistickým cílem s výhledem na Hrubý Jeseník a Praděd. V posledních letech byl výstup až na vrchol nebezpečný. „Nové schodiště je z modřínové kulatiny, stejně jako zábradlí a lávky. Sloupky zábradlí jsou nyní uchyceny pomocí kovových patek a chemické kotvy zapuštěné do skály,“ říká Pavel Koždoň, lesní správce z Janovic z podniku Lesy ČR. Také dřevěný kříž z roku 1936 bylo třeba na vrcholu skály ukotvit a zpevnit. „Modřínový kříž se vyhnul své ose o více než metr. Hrozilo jeho zřícení. Proto jsme ho vyrovnali pomocí kladek a lan a přikotvili do zabetonovaných železných profilů,“ dodal lesní správce.

Rollandův kámen získal své jméno podle pruského vojáka, který zde údajně zahynul. K místu se pojí řada pověstí. Podle jedné hodil kámen sám čert ve snaze zasáhnout kostelík v Karlově Studánce. Jiná pověst zase vypráví o nešťastné lásce jeptišky, která své trápení ukončila skokem z této skály. Do roku 1833 byl vrchol jen obtížně přístupný, vytesáním schodů a vykácením vzrostlých stromů bránících výhledu vznikla krásná plošina s výhledy na Jeseníky.

V Hradci Králové 10. srpna 2016

Mgr. Eva Jouklová 

Tisková mluvčí Lesů ČR, s. p.

Tel.: 725 257 900

E-mail: jouklova@lesycr.cz

Poznámky pro editory:
  • Státní podnik Lesy ČR obhospodařuje více než 1,2 miliony hektarů lesního majetku, tedy šestinu plochy ČR a zhruba polovinu lesů v ČR. Pečuje o více než 39 tisíc kilometrů vodních toků, tedy přibližně o třetinu délky vodních toků a bystřin v ČR.
  • Lesy ČR jsou držiteli osvědčení v systému PEFC, a to na celé výměře spravovaného lesa. Uvedené osvědčení je dokladem, že LČR v lesích hospodaří v souladu se schválenými standardy trvale udržitelného hospodaření.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info