Souhrn událostí uplynulých dní – 12. – 14.8. 2016

Schodek agrárního zahraničního obchodu vzrostl o 2,8 miliardy

Schodek agrárního zahraničního obchodu se v pololetí zvýšil meziročně o přibližně 2,8 miliardy korun. Do ČR se dovezly výrobky v hodnotě o necelých 11 miliard vyšší, než vyvezly. Hodnota importovaných výrobků se meziročně zvedla o 6,5 miliardy korun na 112,9 miliardy.

Pěstitelé chmele odhadují sklizeň na 6000 tun, loni byla 4800 tun

Letošní úroda chmele by mohla vynést kolem 6000 tun, loni to bylo 4800 tun. Sklizeň se naplno rozběhne do dvou týdnů. ČTK to dnes řekl předseda Svazu pěstitelů chmele ČR Luboš Hejda. Už třetím rokem po sobě navíc přibývá chmelnic, oproti loňskému roku se jejich plochy rozšířily asi o 160 hektarů na více než 4700 hektarů.

Sklizeň obilí letos klesne o 6,7 pct, stoupne úroda řepky a máku

Sklizeň obilovin bude letos o 6,7 procenta nižší než loni. Zemědělci sklidí 7,2 milionu tun obilí. Vyplývá to z odhadu, který dnes podle stavu k 15. červenci zveřejnil Český statistický úřad. Prvotní odhad před měsícem byl pesimističtější a předpokládal desetinový pokles proti loňsku.

Vejce v obchodech proti loňsku zlevnila o 14 procent

Vejce v obchodech v srpnu meziročně zlevnila o zhruba 14 procent, meziměsíčně o téměř devět procent. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad. Deset vajec stálo v průměru 25,25 Kč. Chovatelé drůbeže hovoří o velkém tlaku na cenu od obchodních řetězců, kvůli tomu snižují stavy chovaných zvířat.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info