Pekaři úpí. Chtěli by dražší chleba

Od roku 2000 zkrachoval každý sedmý pekař. Cena chleba by se podle nich měla zvýšit o třetinu.

Chléb je příliš levný. Když někdo prohlásí takovou větu, většina lidí pozvedne obočí. Pekaři ale tato slova říkají stále hlasitěji. Poukazují totiž na to, že výrobní náklady na pecen chleba už zdaleka neodráží jeho hodnotu. Podle Českého statistického úřadu stojí kilogram konzumního chleba zhruba 22 korun. Od roku 1989 se tak jeho cena zvedla pětkrát, jenom náklady za stejnou dobu stouply asi desetkrát. „Cena by se měla o třetinu navýšit. Měl by tedy stát aspoň 31 korun. O 70 haléřů by pak měla stoupnout cena rohlíků, aby se výroba vyplatila," uvedl mluvčí hnutí Naši pekaři Leoš Bárta.

Podle dat Eurostatu je v Česku osmý nejlevnější chleba v Evropské unii. „Nízká cena neumožňuje pekařům investovat do rozvoje, řádně odměňovat své zaměstnance ani zlepšovat nabídku pro zákazníky. Pekaře dnes trápí vysoké náklady na energie, pohonné hmoty i služby," uvedl před časem předseda Svazu pekařů Jaromír Dřízal. Kvůli tomu také podle něho od roku 2000 zkrachoval každý sedmý pekař.

V Česku se ročně vyrobí ve více než 700 pekárnách asi 300 tisíc tun chleba, přičemž se jeho spotřeba zvýšila, když každý Čech nakoupí asi 40 kilogramů tohoto pečiva za rok. Utratí za něj necelou tisícovku.

Nejoblíbenější verzí chleba zůstává klasický pšenično-žitný konzumní, případně jeho pomoučená varianta Šumava. Lidé už ale nekupují velké bochníky, ale jeho dělené části. Do popředí se ovšem dostávají i speciální druhy, celozrnné a vícezrnné chleby, které dnes na trhu tvoří třetinu sortimentu.

Dřízal ovšem ukázal i na obchodníky. „Obchodní řetězce by měly preferovat více kvalitu chleba než nízkou cenu tak, aby výrobci nebyli nuceni opouštět tradiční technologie, které jsou náročnější na čas a kvalifikaci pekařů," doplnil.

Bárta se ale nedomnívá, že by se v nejbližší době podařilo pekařům prosadit zvýšení ceny. Proto si myslí, že další řemeslníci budou muset opustit trh, zejména ti, kteří se poslední dva roky pohybují na hranici rentability.

O pekařích by proto mělo být v příštích týdnech hodně slyšet. „Zatím nebudu prozrazovat detaily, ale chystáme velkou událost. Nebude to žádný nátlak ani nebudeme házet chleba do Vltavy. Chceme se ale zviditelnit akcí, která bude vidět," dodal Bárta.

Autor: Vilém Janouš

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info