NÁRODNÍ ZEMĚDĚLSKÉ MUZEUM BUDE OD 20. SRPNA PRO DĚTI A MLÁDEŽ ZDARMA!

Národní zemědělské muzeum se jako jedna z mála velkých institucí zřizovaných státem rozhodla ke kroku, o němž se už léta v řadě našich muzeí a galerií mluví, ale zatím málokdo našel odvahu k jeho realizaci: umožnit veřejnosti vstup do svých expozic zcela zdarma. První vlaštovkou je volný vstup pro děti a mládež. Do budovy muzea v Praze na Letné budou moci zdarma všechny děti a mládež do 18 let. Volný vstup pro ně bude platit už od 20. srpna 2016.

Národní zemědělské muzeum zřizuje Ministerstvo zemědělství. Do budovy na Letné budou moci zdarma všechny děti a mládež do 18 let. „Chceme tím do muzea přitáhnout mladé lidi a podpořit u nich zájem o zemědělství. Po zvýhodněném rodinném vstupném jde o další krok, který přiblíží Národní zemědělské muzeum moderním evropským institucím. Naším cílem je, aby šlo o živé muzeum, a to se podaří, jen když si do něj najde cestu více lidí,“ řekl ministr Marian Jurečka.

Díky vstupnému zdarma si budou moci v budově muzea na pražské Letné malí i velcí školáci zpříjemnit jak konec prázdnin, tak začátek nového školního roku. Sami se tak mohou přesvědčit o tom, že i v muzeu lze zažít spoustu netradičních dobrodružných výletů do světa vědy, historie i budoucnosti. Vypravit se mohou např. do interaktivní vodní expozice Rybářství (za niž NZM získalo stříbrnou Glorii musaealis), prozkoumat malé i velké zemědělské stroje v expozici Jede traktor, vhlédnout do tajuplného světa rostlin v Laboratoři ticha (která se do Prahy přesunula z výstavy EXPO v Miláně), zabývat se historií obalové techniky v expozici Od věku sloužím člověku, dozvědět se více o tom, jak se vyrábí náš nejcennější vývozní artikl v expozici O pivu – Z chmelnice až na náš stůl, a podívat se na aktuální výstavy – větší děti a studenti například na tu, která mapuje historii kolektivizace a její důsledky u nás a kterou pod názvem Rozkulačeno! připravilo NZM ve spolupráci s Ústavem pro studium totalitních režimů. Dříve platily děti a mládež za vstup do muzea 70 Kč, roční vstupenka vyšla na 350 Kč. Od 20. srpna letošního roku mohou přijít zcela bezplatně. Zpoplatněny zůstanou pouze speciální akce a všechny doplňkové služby, jako prohlídky s průvodci (např. recykLES) nebo speciální lektorské programy pro školy.

Vstupné představuje významnou část příjmů státem zřizovaných institucí a pokrývá náklady na provoz, které jsou u muzeí tohoto typu značné. Přesto Národní zemědělské muzeum, respektive jeho zřizovatel – Ministerstvo zemědělství, k tomuto odvážnému kroku přistoupilo.

Zrušením vstupného pro děti a mládež chce Národní zemědělské muzeum otevřít své brány co nejširší veřejnosti. Jeho generální ředitel Milan Jan Půček se těší, že se děti naučí chodit do muzea samy a budou se vracet: „Od začátku se snažíme - a myslím, že se nám to daří - vytvořit co nejvstřícnější podmínky pro maminky či tatínky, přicházející se svými potomky. Chtěli bychom dosáhnout toho, aby se děti a mládež naučily k nám do muzea chodit i samy, aby se k nám rády vracely, nacházely neustále něco nového a získané informace pak dokázaly zúročit i ve škole a při studiu, například při přípravě školních referátů, prezentací a seminárních prací. Muzea jsou tu totiž nejen od toho, aby shromažďovala exponáty a věnovala se badatelské činnosti a výzkumu, ale také aby bavila a přitažlivou formou i vychovávala. Proto chceme vytvořit i pro ty nejmladší a mladé návštěvníky co nejoptimálnější podmínky,“ uzavírá generální ředitel NZM Milan Jan Půček.

Národní zemědělské muzeum prochází v současné době procesem „oživování“. Vyjma tvorby zbrusu nových expozic jej čeká i rekonstrukce pražské budovy, během níž ale chce mít muzeum pro své návštěvníky stále otevřeno.

Kontaktní osoba: Jiří Houdek, jiri.houdek@nzm.cz, tel. 724 996 626

Národní zemědělské muzeum je státní příspěvková organizace zřizovaná Ministerstvem zemědělství. Zabývá se zejména tématikou zemědělství, lesnictví, myslivosti, rybářství, zahradnictví, potravinářství, zpracování zemědělských produktů, vývoje venkova a kulturní krajiny. NZM má kromě budovy v Praze 7 na Letné také další 4 pobočky (Čáslav, zámek Kačina, zámek Ohrada, Valtice). Jednotlivé pobočky Národního zemědělského muzea jsou zaměřeny tak, aby svou vědecko-výzkumnou, akviziční a prezentační činností komplexně pokrývaly zemědělství a jeho příslušné obory v celé šíři. Kontakt: NZM, Kostelní 44, Praha 7, www.nzm.cz, tel. 220 308 322, 773 451 012, mail lenka.martinkova@nzm.cz

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info