Na pulty obchodů se dostává zelenina nestandardních tvarů

Někteří čeští obchodníci začínají nově nabízet zeleninu a ovoce nestandardních tvarů a velikostí. Výpěstky, které nevyhovují běžným standardům supermarketů, protože jsou pokroucené či špatně zbarvené, dosud často končily zaorané v polích nebo v odpadu. Prodejci je nyní v rámci snahy o omezení plýtvání s potravinami začínají nabízet za nižší cenu.

Tento týden takovou zeleninu zařadil do nabídky Penny Market. „Prodej ovoce a zeleniny nestandardních tvarů začal v pondělí, v tuto chvíli je ještě příliš brzy hodnotit reakce zákazníků, nicméně doufáme, že budou jen pozitivní. Sortiment budeme rozšiřovat podle dané sezóny," uvedla dnes společnost.

Okurky a papriky, které nevyhovují standardům z estetických důvodů, začíná prodávat také on-line supermarket Rohlik.cz. Podle zájmu zákazníků je připraven sortiment rozšířit.

Levnější ošklivá zelenina 

„V nabídce jsou aktuálně papriky, které nevyhovují kvůli přílišnému zakroucení, nestandardnímu začervenání nebo drobnými povrchovými nedokonalostmi, a okurky, které nemají standardizovanou velikost či jsou pokroucené," uvedl obchodní ředitel Rohlik.cz Tomáš Jeřábek. „Ošklivou" zeleninu e-shop zlevnil na polovinu běžných cen.

Globus před několika lety zkoušel prodávat „křivou" zeleninu v několika hypermarketech, ale zájem zákazníků byl tehdy mizivý. „Nicméně i tak stále rozšiřujeme odběr ovoce a zeleniny od českých farmářů a v rámci naší dlouhodobé spolupráce od nich odebíráme veškerou produkci, tedy i výpěstky, které nevypadají dokonale a neodpovídají standardním kritériím," uvedla mluvčí Globusu Pavla Hobíková.

Křivou zeleninu prodávají i další řetězce

Aktivitu obchodníků chválí aktivisté z iniciativy Zachraň Jídlo, která se problematice dlouhodobě věnuje. Podle Anny Strejcové z iniciativy uvažují o prodeji křivé zeleniny i další obchodní řetězce, jejich jména však nechtěla zveřejnit.

Iniciativa nyní bude sledovat, zda se prodeje nevzhledných výrobků dotknou byznysu s běžným zbožím v supermarketech, a zda se prodeje vyplatí i zemědělcům. Bude se snažit zjistit, jak budou muset být nastavené podmínky, aby šlo o dlouhodobý trend, nikoliv jen krátkodobý výstřelek několika řetězců.

Mrkev, kedlubny i květáky 

„Dala by se prodávat mrkev, kedlubny, které často končí na zaorání, květáky, kde se klade obrovský důraz na to, aby byly perfektní, ale jsou náchylné k jemnému zažloutnutí," vyjmenovala Strejcová další možné typy zeleniny, u které většinou chtějí obchodníci dokonalé zboží.

Zařazení nestandardní zeleniny a ovoce do nabídky obchodníků může vést ke snížení plýtvání potravinami a zároveň pomoci českým farmářům s výpěstky, které by jinak skončily v odpadu. Podle aktivistů z iniciativy až třetina zeleniny zůstává nesklizená na polích, mimo jiné z estetických důvodů.

Autor: ČTK

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info