Sklizeň chmele letos dává zapomenout na loňský propad
22.08.2016 | ČT 24
Pěstitelé chmele letos očekávají dobrý rok. Po loňském propadu by se měl vrátit na úroveň dlouhodobého průměru. Úrody jsou prodané až do roku 2018 a velký zájem je o žatecký poloraný červeňák.
Na chmelnicích Žatecka se v těchto dnech začíná pracovat už od pěti hodin ráno. Někteří brigádníci tu tráví prázdniny, jiní dovolenou. Pro mnohé je to srdeční záležitost. Někdo to dělá hlavně z lásky ke chmelu a pivu, jiný si tak fyzickou prací odpočine od internetu.
Nyní chmelaři spěchají. Je totiž teplo a vlhkko a hlávky jsou ohrožené plísní. „Snažíme se, aby sklizeň nebyla delší než 30 dní,“ říká Jaroslav Pokorný, vedoucí farmy Stekník, která má 130 hektarů chmele.
Předseda Svaz pěstitelů chmele ČR Luboš Hejda odhaduje letošní sklizeň na úrovni 6 tisíc tun. Ve srovnání s loňskem tak českého chmele bude víc. Minimálně o 1,2 tisíce tun.
Fakta
Produkce chmele v Česku (v tunách)
2016: 6000 (odhad)
2015: 4800
2014: 6200
2013: 5300
2012: 4300
2011: 6100
2010: 7800
Zdroj: ČTK, Svaz pěstitelů chmele
Volný chmel ale na trhu jen tak nebude. Úroda českých pěstitelů je totiž prodaná až do roku 2018. „My máme uzavřenou smlouvu, která pokryje jak letošní, tak příští sezonu,“ říká ředitel Žateckého pivovaru Radek Vincík.
Smlouva je jistota. Kdo ji nemá, nekoupí. Osmdesát procent chmele i letos půjde na vývoz a to hlavně do Japonska a Číny.
zdroj: ČT24, ČTK
Další články v kategorii
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Udělejme z krmení zvěře vánoční zvyk, který opravdu pomůže (23.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Proč jedle neopadá a smrk je historicky králem českých Vánoc? (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)

Tweet



