Souhrn událostí uplynulého dne – 23.8. 2016

Přípravné dřeviny mají dobré produkční i energetické vlastnosti

V současné době roste poptávka po zdrojích energeticky využitelné biomasy pro lokální topeniště, ale i pro velké energetické celky – teplárny a elektrárny. Zvýšení produkce energetické biomasy také vyplývá z Národního lesnického programu II, který si v klíčové akci 4 klade za cíl propagovat a podporovat využívání lesní biomasy pro výrobu energií.

Plán boje se suchem je spíše než prevencí marketingovým projektem

Stejně jako v mnoha jiných případech se zdá na první pohled plán ministerstva zemědělství (MZe) na omezení rizik sucha a povodní žádoucí a správný. Zvláště, když je zarámován slogany, jako „investice do zadržení vody v krajině je nejlepší způsob ochrany před suchem i povodněmi,“ jak uvedlo ministerstvo zemědělství v titulku své tiskové zprávy z 15. srpna 2016.

Studie pro Ministerstvo zemědělství: Dodavatelům vadí šikana ze strany řetězců

Čtyři z pěti dodavatelů potravin a nápojů se domnívají, že maloobchodní řetězce zneužívají své dominantní postavení na trhu. Ukázal to rozsáhlý průzkum, který si nechalo zpracovat Ministerstvo zemědělství. Třetina dodavatelů má osobní zkušenost s vydíráním, vulgárním či jinak nevhodným nátlakovým jednáním.

Žně v Česku spějí k závěru, sklizeno je 90 pct. ploch obilovin

Žně v Česku spějí k závěru, sklizeno je již 90,3 procent ploch osetých základními obilovinami a téměř všechny plochy řepky. Průměrný výnos je mírně vyšší než loni i předloni, u obilovin činí 6,36 tuny na hektar a u řepky 3,57 tuny. ČTK to dnes oznámila mluvčí ministerstva zemědělství Markéta Ježková.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info