Kukuřice i sena bude letos dostatek

V Plzeňském kraji začne v příštím týdnu sklizeň kukuřice. V některých místech republiky, třeba na Kolínsku a na jižní Moravě, už je suchá a může se sklízet. Na rozdíl od loňska jí bude podle farmářů dostatek v dobré kvalitě i výnosech.

Podle předsedy Zemědělského svazu ČR Martina Pýchy bude letos kukuřice dost. Loni bylo velké sucho, které sice pomohlo rychlé a bezproblémové sklizni a vysoké kvalitě obilovin a řepky, ale bylo tragédií pro krmiva, především pro kukuřici, které byl velký nedostatek. Letošní deště jí pomohou. Problém by neměl být ani se senem. Krmení by mělo být bezproblémové, což by se mělo projevit i v kvalitě mléka, dodal.

Sklizeň kukuřice začne v regionech hned poté, co zemědělci posečou obiloviny, které už jsou pod střechou hlavně na jižní Moravě. Jaroslav Hána, předseda Meclovské zemědělské z Domažlicka potvrdil, že začnou se sklizní kukuřice koncem příštího týdne. Kukuřici pěstují na 750 hektarech a spotřebují ji sami pro zvířata a třetinu do bioplynové stanice.

Jak řekl předseda Zemědělského družstva vlastníků Štichovice z Plzeňska Václav Bulín, letos je kukuřice díky dešťům moc pěkná. Pokud se nic mimořádného nestane a dozraje do té správné podoby, bude úroda velmi pěkná. Kukuřice je oproti loňsku výrazně vyšší. Pokud je plodina vzrostlejší, zemědělci ji sečou výš nad zemí. Štichovičtí ji začnou sklízet kolem 10. září. Kvůli fermentaci musí zůstat v silážní jámě až šest týdnů a poté s ní mohou začít krmit.

Také sena bude letos dostatek. „Seče byly podle Lubomíra Porvicha, vedoucího rostlinné výroby Meclovské zemědělské dobré, kvalitní. Na intenzivně obhospodařovaných loukách byly tři čtyři, na extenzivních dvě plus třetí do bioplynové stanice.

Autor: Eva Seifertová

Zdroj: http://zemedelec.cz/kukurice-i-sena-bude-letos-dostatek/

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info