Meclovská farma z Domažlicka končí po 68 letech s chovem prasat

Kvůli dlouhodobě ztrátovým výkupním cenám vepřového masa končí akciová společnost Meclovská zemědělská s chovem prasat. V obci se nebudou chovat po 68 letech. Jeden z největších producentů na západě Čech prodělal na prasatech od roku 1989 přes 40 milionů korun. ČTK to dnes řekl předseda představenstva a ředitel Jaroslav Hána.

Meclovská zemědělská měla ještě přes pěti lety 340 prasnic a produkovala až 80 vagonů masa ročně, tedy až 800 tun, nyní má 140 prasnic. "Skončíme s nimi k 31. prosinci a s veškerými prasaty k 31. březnu," řekl Hána. Farma přitom produkovala selata jednoho z nejlepších masných plemen z USA. Do výroby investovala desítky milionů korun.

Současná výkupní cena sice podle Hány roste, ale dlouhá léta byla pod výrobními náklady. "Teď už se to nějak srovnává, ale tu ztrátu z minulých let táhneme pořád za sebou," uvedl. Podle Českého statistického úřadu dostávají chovatelé od zpracovatelů za kilogram živých vepřů v průměru necelých 32 Kč. Už několik týdnů se daří držet cenu nad 30 Kč, což je podle farmářů hranice únosnosti. Přáli by si ale, aby se stabilizovala na 37 Kč/kg.

Podle Hány chovy prasat v ČR končí hromadně a žádná nová farma už se nepostaví. "Naše stáje byly ve vesnicích, kde žili staří lidé. Dnes jsou tam mladí, a pokud bychom tam chtěli stavět stáj nebo obnovovat, tak s tím nebudou souhlasit. Jestli si teď někdo myslí, že se budou u nás stavět obrovské prasečáky, tak už nepostaví nic," řekl Hána.

Reagoval na to, že ministerstvo zemědělství chce více podporovat chovy prasat, aby byla ČR ve vepřovém mase více soběstačná. "Na zelené louce dnes stáje na skot nebo na prasata nikdo nepostaví," řekl Hána. Může se ale podle něj stát, že opuštěné vepříny mimo obce převezme finančně silný majitel, který pro ně sežene státní peníze na obnovy chovů. Už nyní se podporují například pračky vzduchu, které zabraňují úniku zápachu do okolí.

ČR je nyní soběstačná ve vepřovém už jen ze 45 procent, tvrdí Hána Domažlicko přitom ještě před 25 lety produkovalo o polovinu více vepřového, než byly potřeby obyvatelstva. Českým farmářům podle Hány chybějí peníze z národních zdrojů. Německo, Nizozemsko, Dánsko, Rakousko i další země dávají dlouhodobě svým farmářům dotace na export vepřového, které jdou mimo evropské zdroje. Podporují také například mytí prasat nebo jejich výživu. "To jsou všechno národní zdroje, které my nemáme. Kdyby je jejich farmy neměly, tak už dávno skončily," uvedl Hána.

Akciová společnost Meclovská zemědělská hospodaří na více než 3000 hektarech orné půdy a má přes 600 hektarů luk a pastvin, je velkým pěstitelem obilovin a olejnin, z nichž má solidní příjmy. Zisky mu přináší také bioplynová stanice. Má také velké stádo dojných krav, které si drží, i když na mléce také prodělává, aktuálně 1,5 milionu Kč měsíčně.

Zdroj: ČTK

"Zemědělský svaz ČR využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno."

Copyright (2008) The Associated Press (AP) - všechna práva vyhrazena. Materiály agentury AP nesmí být dále publikovány, vysílány, přepisovány nebo redistribuovány.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info