Prevence a snižování škod působených zvěří

Vážení čtenáři, ve spolupráci s časopisem Myslivost připravuje výzkumný tým pracovníků podílející se na řešení projektu QJ1530348 s názvem „Prevence a snižování škod působených zvěří a na zvěři při zemědělském hospodaření pomocí legislativních opatření a nových technických řešení“, financovaný Národní agenturou pro zemědělský výzkum (NAZV) dotazníkové šetření tykající se prevence škod zvěří působených na polních plodinách, trvalých travních porostech a zemědělských pozemcích. 

http://myslivost.cz/Ostatni-stranky/Dotaznik-prevence-skod-pusobenych-zveri

 

Tento dotazník je připraven pro uživatele honiteb, jelikož právě oni jsou problematice nejblíže. Informace praktiků považujeme proto za nejcennější podklad pro další výzkum. Snahou dotazníkového šetření je zjistit situaci v jednotlivých honitbách a naleznout nové cesty jak škodám zvěří na zemědělských pozemcích, polních plodinách a trvalých travních porostech efektivně předcházet.     

Při dotazníkovém šetření je pro nás důležité znát přírodní podmínky v jednotlivých honitbách, druhové zastoupení zvěře a její odlov, způsoby a místa lovu především v době vegetace. Významná je informace o technologiích zpracování půdy, struktuře pěstovaných plodin, zastoupení rizikových plodin i odrůd, které se škodami zvěří souvisí a mohou ji významně ovlivňovat. Důležité je znát i komplex účinných preventivních opatření před škodami zvěří, které jsou v České republice mezi myslivci i zemědělci praktikovány. V praxi mohou nastat i situace, kdy myslivecké ale i zemědělské hospodaření je ohroženo buď výší vyčíslené škody, nebo devastaci plodiny zvěří, kdy zemědělec musí omezit pěstování některých plodin což je pro obě strany kontraproduktivní.   

Výsledky dotazníkového šetření budou praktickým podkladem pro vlastní postupy a pravidla při prevenci škod vzniklé zvěří na polních plodinách, zemědělských pozemcích a trvalých travních porostech.

Ing. Jan Štrobach, Ph.D.

Výzkumný ústav rostlinné výroby, v. v. i.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info