Pálenice nemají meruňky, zato švestek je dost

Provozovatelé pálenic na Opavsku bojovali minulý rok s nedostatkem švestek a jablek. Letos chybí meruňky.

Loňský rok byl pro majitele palíren komplikovaný kvůli nedostatku jablek a švestek. Sezonu tehdy zahájilo pálení třešní a meruněk. Letošní rok je však jiný.

„Sezona začala hodně špatně. Je to ještě horší než v minulém roce. Třešní nebylo moc a meruňky se neurodily skoro vůbec," řekl Jan Škorvan z pálenice v Radkově. I přesto, že se na některých místech příliš neurodilo, mají v pálenicích dost práce. Především díky švestkám.

„Těch pravých švestek bude letos podle mě málo, ale lidé mají často odrůdy, kterým se daří. Aktuálně třeba hodně pálíme mirabelky," vysvětluje Pavel Stoupenec z Pěstitelské pálenice Pustá Polom.

Tato slova potvrzují také v Radkově. „Švestky vypadají hodně nadějně, což by tuto sezonu mohlo zachránit. Někteří dokonce říkají, že mají švestek na stromě až moc, a aby pod náporem švestek nepraskaly větve, tak je musejí něčím podepřít," vyprávěl s úsměvem Jan Škorvan.

Přestože se zatím zdá, že letošní sezóna nebude příliš dobrá, pálenice žádné výrazné zvyšování cen neplánují. „Cenu jsme navýšili o pár korun. Není to mnoho, ale musíme reagovat na to, že rostou náklady," vysvětloval Jan Škorvan.

Naopak stejnou cenu za litr pálenky si řeknou například v Pusté Polomi.

Začátek září je tradičně dobou, kdy je palírenská sezóna v plném proudu a to díky měkkému ovoci. Během podzimu přijdou na řadu také jablka. „Záleží to obec od obce. Někde vám řeknou, že byla úroda dobrá, ale někde zažili třeba krupobití a ovoce jim pobilo," dodává Pavel Stoupenec, který při pálení razí heslo, že člověk by měl do kvasného sudu dát stejné ovoce, které by si dal do pusy.

Autor: Petr Večeřa

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info