Chmelnice se rozšiřují. Češi jsou třetí největší pěstitelé na světě

Už tři roky po sobě se v Česku rozšiřují plochy chmelnic. Sklizeň na nich v této době vrcholí a podle předběžných odhadů by letošní úroda mohla vynést kolem šesti tisíc tun. Zároveň se zvyšuje i produkce piva a jeho export, meziročně víc než o 13 procent.

Celkový výnos chmele by letos mohl dosáhnout až na šest tisíc tun, velká část z toho skončí v zahraničí. V poslední době chmel kupují hlavně výrobci piva v Asii.

V Česku pak mají o domácí chmel stále větší zájem hlavně přibývající minipivovary. „Z českého vaříme klasiky, jako jsou světlé ležáky, spodně kvašené speciály, třeba tmavý speciál,“ zmínil provozní minipivovaru Lounský žejdlík Petr Bohata.

Ještě v roce 2012 se výměr chmelnic v Česku o 266 hektarů snížil. Poslední roky už ale plochy opět přibývají. Hned po Spojených státech a Německu jsou Češi třetí největší pěstitelé chmele na světě.

Počasí bylo ke chmelu příznivé

Chmelnice v Ročově u Loun začala se sklizní zhruba ve druhé polovině srpna. Pěstování chmele tady během roku zajišťuje 60 stálých zaměstnanců. „Letos bylo učebnicové počasí na chmel. Bylo dusno, teplo, vlhko a dostatek srážek,“ zmínil předseda představenstva Zemědělského družstva Podlesí Ročov Josef Fric.

Po dobu sklizně pak potřebují přijmout zhruba dvě stě dalších lidí na výpomoc. Přibližně polovina z nich jsou studenti. „Nám se asi 40 procent brigádníků vrací,“ uvedla Dagmar Urbancová z agentury Chmelda s tím, že mají zajištěnou dopravu, stravu i ubytování.

I v Ročově pak odhadují, že úroda bude nadprůměrná. Loni se jim nedařilo podobně jako jiným chmelařům. Důvodem bylo extrémní sucho. Loňský rok tak byl pro pěstitele chmele zřejmě dosud nejhorší.

zdroj: ČT24/ČTK

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info