Ptáci odlétají, sovy houkají. Podzim se začal hlásit o slovo

I když astronomické léto s prázdninami neskončilo, příroda nejen na Humpolecku už dává vědět, že podzim naléhavě klepe na dveře.

Potvrdil to i amatérský ornitolog Martin Sýkora z Humpolce, který zmínil, že někteří okřídlení „obyvatelé" regionu odlétli do teplých krajin. „Již v srpnu se na jih vydali například rorýsi, žluny, které jsou velice vzácně k vidění například u Želiva, dále lejsci, rákosníci, slavíci či krutihlavové. Nyní se začínají houfovat vlaštovky či jiřičky, což je první znak toho, že se chystají na přesun," uvedl konkrétní příklady Sýkora.

Vzápětí připomněl, že dalším důkazem přicházejícího podzimu je soví houkání, které se v současnosti rozléhá i krajem kolem Humpolce. „Sovy, například kulíšci, se teď začínají ozývat, a to proto, že obsazují rajóny a zvukem dávají najevo, že si své teritorium hájí," vysvětlil Sýkora.

Jelikož příroda vysílá jasné signály, její ochránci nezahálejí a lákají všechny zájemce na nejrůznější akce, jejichž cílem je usnadnit život opeřencům, kteří na zimu naopak zůstávají doma.Takovou událostí je například sobotní Budkování, které se každoročně koná na zřícenině hradu Orlík nad Humpolcem. „Z připravených dílků, které pro nás chystají ve chráněné dílně FOKUSu Vysočina v Pelhřimově, si budete moci vyrobit budku pro sýkorky nebo krmítko pro ptáčky," nastínil Pavel Koubek z občanského sdružení Zelené srdce, které Budkování pořádá.

Vyzkoušet si vlastní šikovnost a zároveň udělat dobrý skutek zájemci mohou od deseti hodin dopoledne do čtvrté hodiny odpolední. Budku nebo krmítko si pak návštěvníci zříceniny budou moci odnést s sebou domů, ovšem pod podmínkou, že ještě na Orlíku stlučou další budku, kterou Zelené srdce použije na podporu pěvců v okolních lesích.

Pro ty, kteří Budkování nestihnou, a přesto by chtěli budku nebo krmítko ve svém volném čase vyrobit, měl Martin Sýkora důležitou radu. „Podstatné je, aby do krmítka nenatekla voda, takže musí být pečlivě kryté," připomněl a také podotkl, že jeho samotného překvapuje, kolik lidí v jeho okolí v zimě ptáky přikrmuje. „Navíc se najdou i další spolky nebo skupiny, které pomáhají. Vím třeba o skautech," vzpomněl si Martin Sýkora.

Jedním dechem však upozornil, že někteří lidé kvůli neznalosti dělají ve výběru krmení chyby.

Sýkora zdůraznil, že opeřenci by rozhodně neměli dostávat zbytky lidského jídla. „Ptáci nesmí jíst slanou potravu. Důvodem je, že sůl odvodňuje a pro ně je pak těžké najít v zimě vodu. Tragédií je pak kůže od uzeného masa, kterou lidé ptákům často zavěšují na stromech. Lůj ano, to je výborná věc, ale nesmí být slaný," poukázal na častý omyl Sýkora.

Jako vhodné krmení pak doporučil olejnatá semena, například slunečnici nebo mák. „Ale pozor, nesmí být žluklá, protože taková jsou pro ptáky nebezpečná," přidal další upozornění amatérský ornitolog.

Kromě Budkování je na Orlíku také inspirativní výstava třiceti druhů nejrůznějších domečků nejen pro ptáky, ale i pro netopýry, veverky nebo pro hmyz.

Autor: Aneta Slavíková

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info