O pravidlech pro národní parky poslanci rozhodovat nebudou

O nových pravidlech pro všechny čtyři národní parky v Krkonoších, Českém Švýcarsku, Podyjí a na Šumavě poslanci na nynější schůzi rozhodovat nebudou. Spornou vládní novelu Sněmovna na návrh předsedy klubu ANO Jaroslava Faltýnka z programu vyřadila.

Předloha by měla podle ministerstva životního prostředí více otevřít nejcennější přírodu turistům. Kritici se obávají dopadů normy zejména na šumavské obce a tamní obyvatele. Sešlo se k ní mnoho často protichůdných pozměňovacích návrhů.

Debata o programu poslancům zabrala i s hlasováním zhruba dvě hodiny. Hned v úvodu na návrh předsedy klubu TOP 09 Františka Laudáta poslanci uctili minutou ticha památku legendární sportovní gymnastky Věry Čáslavské, která před týdnem podlehla v 74 letech rakovině.

Předseda poslanců opoziční ODS Zbyněk Stanjura prosadil návrh na zařazení diskuse o dopravních stavbách, které budou mít výjimku z nového posuzování vlivu na životní prostředí. Původně jich mělo být deset, vládní nařízení ale pojednává o devíti projektech.

Obdobný požadavek úspěšně vznesl i Karel Šidlo z KSČM. Podle jeho návrhu by měli poslanci diskutovat o postupu a přípravě dopravních staveb, které výjimku nezískaly.

Poslanci navrhovali i body týkající se imigrace a azylantů. Sněmovna z nich podpořila požadavek Zdeňka Soukupa (ANO), podle kterého by měl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) informovat dolní komoru o skutečném postoji k imigraci a k dohodě s Tureckem. Naopak opoziční Úsvit neuspěl s návrhem na projednání výběrového řízení na hlavního poskytovatele integračních služeb pro cizince.

Schůze Sněmovny byla původně plánována jako třítýdenní. S ohledem na říjnové senátní a krajské volby ovšem bude o týden zkrácena.

Autor: ČTK

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info