Souhrn událostí uplynulého dne – 7.9. 2016

Výroba příměsí do bionafty dál klesá, meziročně téměř o pětinu

V Česku se v letošním 1. pololetí vyrobilo zhruba 74 tisíc tun takzvaných methylesterů mastných kyselin (FAME), které se používají jako bionafta nebo biosložka do směsné motorové nafty. Meziročně to bylo o 17 procent méně. Už loni byla tuzemská výroba FAME . Od letošního roku navíc stát zavedl spotřební daň na některá vysokoprocentní biopaliva.

Sněmovna na podnět Senátu schválila opravená pravidla pro biocidy

Poslanci schválili opravenou verzi pravidel, která se týkají povolování biocidních přípravků k hubení škůdců. Pravidla doporučil opravit Senát, ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) byl pro. Horní komora změnila například jeden z odkazů tak, aby umožnil trestat určitý správní delikt. Novelu nyní dostane k podpisu prezident.

Biopotravinou roku je paštika z přeštíka z Biofarmy Sasov

Biopotravinou roku 2016 se stala Bio Trhaná paštika z přeštického černostrakatého prasete z Biofarmy Sasov. Šlo o 15. ročník soutěže, kam výrobci přihlásili 90 produktů, o devět více než loni. O výsledcích dnes na tiskové konferenci informovala manažerka Pro-Bio Svazu ekologických zemědělců Kateřina Urbánková.

Šunkové salámy klamou obsahem masa, kvalita kolísá i v rámci jedné firmy

Pružný, soudržný a na skus šťavnatý. Tak má podle vyhlášky vypadat a chutnat šunkový salám. Zkoušky časopisu dTest odhalily, že obsahuje často méně masa než je deklarováno. Chuťově a vzhledově však naopak 15 vzorků relativně obstálo. Šunkový salám se prodává nejen u nás ale i v Německu a Rakousku.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info