Nedostatek vláhy a přílišné teplo zastavilo růst hub

Nedostatek vláhy a přílišné teplo zastavilo růst hub. Na většině území Česka neroste téměř nic, trochu lepší situace je stejně jako v předchozích týdnech v jižních a severních Čechách a na východní Moravě, řekl Jaroslav Landa z České mykologické společnosti.

"Tento víkend by neměl být vhodný na vycházky na houby," uvedl Landa. Srpen byl podle něj díky dešťům k houbařům vcelku štědrý, houby sice v dlouhodobém srovnání rostly podprůměrně, místy ale i hojně. V září, kdy obvykle roste nejvíc hub co do množství i druhů, bude záležet na počasí. "Pokud se počasí změní a zaprší, mohl by být výhled optimistický," řekl.

V nynějším suchém počasí podle Landy rostou třeba žampiony a daří se dřevním houbám a houbám s dlouhým třeněm zapuštěným v půdě nebo dřevu. Jmenoval slizečku kořenující, štítovku jelení a vějířovec obrovský. "Přestože je teplo, vyrostla hlíva ústřičná," řekl mykolog.

Houbaři podle něj v poslední době nalézají také některé méně časté a přitom jedlé druhy, třeba bělolanýže obecného, krásnoporku nebo lošáky zprohýbaného a ryšavého. "Z hřibovitých hub se třeba v poslední době vyskytuje šiškovec černý," podotkl Landa.

Z jedovatých hub varoval před muchomůrkami zelenou a tygrovanou, závojenkami a vláknicemi, pozvolna podle něj začínají růst pavučince.

Autor: ČTK

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info