Souhrn událostí uplynulých dní – 9. – 11.9. 2016

FAO: Světové ceny potravin vystoupily nejvýše od května 2015

Světové ceny potravin se v srpnu vyšplhaly na nejvyšší úroveň od loňského května. Růst cen mléčných výrobků, rostlinných olejů a cukru totiž převážil nad poklesem cen obilovin. Vyplývá to z dnešních údajů Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO).

Stát spustí program pro zpracovatele dřeva, má zvýšit hodnotu exportu

Česko patří k největším vývozcům dřeva, ovšem nezpracovaného, a tedy bez přidané hodnoty. Stát proto chystá program na podporu dřevozpracujících podniků. Stát chce zvrátit letitý trend, kdy firmy z České republiky ve velkém vyvážejí surové nezpracované dřevo bez přidané hodnoty, kterou je nejen vyšší cena, ale i zaměstnanost.

Zemědělci se obávají dalšího rušení cukrovarů. Jednají o cenách na příští rok

Moravští zemědělci jednali ve čtvrtek 8. září se zástupci rakouské společnosti Agrana, která je vlastníkem Moravskoslezských cukrovarů, o ceně cukrovky na příští rok. Tato jednání byla zatím neúspěšná. Zemědělci se obávají, že zahraniční vlastníci cukrovarů využijí v roce 2017 ukončení kvót na cukrovku a výrobu cukru přesunou do Německa.

Ministr Jurečka jednal s komisařem Hoganem o zjednodušení Společné zemědělské politiky i ukončení cukerných kvót

Ministr zemědělství Marian Jurečka dnes v Praze jednal s eurokomisařem pro zemědělství a rozvoj venkova Philem Hoganem o evropském balíčku na pomoc producentům mléka a vepřového masa, o zjednodušení pravidel Společné zemědělské politiky (SZP) a přípravě na ukončení systému kvót na výrobu cukru v EU.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

 

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info