Čeští chovatelé krav a prasat dostanou 550 milionů korun

Čeští chovatelé krav a prasat dostanou peníze z nového podpůrného balíčku Evropské unie. Zhruba 275 milionů korun půjde od Unie, stejným dílem pak přispěje český státní rozpočet. O balíčku i o situaci na komoditních trzích spolu v pátek hovořili eurokomisař pro zemědělství a rozvoj venkova Phil Hogan a premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Premiér po jednání s Hoganem řekl, že ČR ocenila předložený balíček a bude se snažit, aby se pomoc dostala k zemědělcům v co nejkratší době. „Tento balíček přinese zhruba 275 milionů korun na podporu oblastí, které jsou postiženy krizí a česká vláda počítá s tím, že tyto finanční prostředky doplní příspěvkem ze státního rozpočtu ve stejné výši,“ řekl Sobotka.

Podpůrný balíček počítá s nutným snížením produkce. Pro celou EU činí 500 milionů eur a je rozdělený na dvě části. Jedna v hodnotě 350 milionů eur by měla pomoci přímo zemědělcům, na druhou budou mít nárok, pokud sníží svou produkci. Například v Česku v letošním druhém čtvrtletí nákup mléka od zemědělců meziročně vzrostl o 1,1 procenta na 634,8 milionu litrů, ačkoliv jeho cena klesla zhruba o pětinu.

Zvýšení evropských intervenčních nákupních cen, které v minulosti požadovala i Česká republika, by nepřineslo pokles produkce mléka, řekl eurokomisař.

Podmínky se zpřísní

Podmínky pro získání peněz budou však ještě náročnější. Z druhé části balíku dostanou peníze pouze ty podniky, které sníží objem své produkce maximálně na polovinu. Nesmí tak s živočišnou výrobou skončit. Žádat o ně budou moci jenom ty firmy, které produkovaly mléko ještě letos v červenci. „Chceme podporovat aktivní chovatele, nikoli zavírání celých chovů,“ vysvětlil ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Čeští zemědělci s živočišnou výrobou by měli letos celkem dostat – i prostřednictvím mimořádných opatření, například jako kompenzace za sucho, či pomocí nových dotačních programů – až čtyři miliardy korun.

Jurečka hovořil o zvyšování intervenčních výkupních cen při přijímání posledního podpůrného balíku ze strany EU. Prostřednictvím něj dostali zemědělci přibližně 600 milionů korun.

AutorČT24zdroj: ČTK, ČT24

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info