V Česku se stále nejvíce pijí limonády, stoupá ale i spotřeba vody

Spotřebitelé čím dál tím více kladou důraz na zdravý životní styl a zajímají se o složení potravin i nápojů. Nové trendy sledují výrobci a přicházejí nejen s novými příchutěmi, ale i s nízkokalorickými variantami tradičních nápojů. Těch je nyní na českém trhu již mnohem širší nabídka než ještě poměrně nedávno. Přesto v Česku stále stojí v čele žebříčku nealkoholických nápojů limonády.

Celková spotřeba nealkoholických nápojů v České republice v meziročním srovnání vzrostla o zhruba šest procent. V přepočtu na obyvatele tak každý Čech v loňském roce vypil v průměru 212 litrů různých nápojů. V roce 2014 to bylo jen 200 litrů, vyplývá z dat Unie evropských asociací nealkoholických nápojů (UNESDA).

Důvodem nárůstu spotřeby je podle zástupců nealkoholického průmyslu především počasí. Je-li teplo, lidé pijí obecně více a volí spíše vodu. Naopak v chladnějších měsících preferují slazené nápoje. Češi ale stále vůbec nejvíce pijí limonády, a to 57 procent z nich. A téměř čtvrtina upřednostní vodu.

„Volba slazených nápojů v zimě je logická. Pro tělo je cukr určitým palivem a bez něj to nejde. V chladném období lidé preferují nejen sladší nápoje, ale také kaloričtější jídlo, protože kvůli chladu potřebují doplnit více energie, “ vysvětlil profesor a vedoucí Centra preventivní kardiologie VFN v Praze Richard Češka.

Nejmíň se v tuzemsku pijí džusy a nektary. Ovšem podle ředitele Svazu výrobců nealkoholických nápojů Zdeňka Humla i jejich obliba oproti předchozím létům stoupá, stejně jako dlouhodobě vzrůstá spotřeba kvalitních balených minerálních a pramenitých vod a roste obliba energetických nápojů. Naopak boom nealkoholických piv je podle něho už spíše minulostí. Stabilitou na trhu jsou pak sirupy.

„Myslím si, že výrobci nealkoholických nápojů přispívají k úsilí o zdravý životní trend. Rozšiřují nabídku nápojů úplně bez kalorií nebo se sníženým obsahem kalorií.“

  • Zdeněk Huml
ředitel Svazu výrobců nealkoholických nápojů
  • V dlouhodobém horizontu ovšem spotřeba nealkoholických nápojů v Česku spíše klesá. V roce 2008 vypil každý Čech 297 litrů různých nealkoholických nápojů. V Evropském srovnání však patří Češi spíše k průměru, stejně jako třeba Francouzi nebo Bulhaři.

  • Největší spotřebu mělo loni Německo, kde si každý obyvatel koupil zhruba 354 litrů, naopak nejméně nealka vypili v Litvě, a to jen 118 litrů na člověka.

    A pro srovnání také čísla za alkoholické nápoje: každý Čech každoročně vypije také 144 litrů piva, dvacet litrů vína a 6,5 litru lihovin.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info