Niger zakázal vývoz oslů, zájem je o ně hlavně v Číně

Nigerská vláda přijala „přísný zákaz" vývozu a porážky oslů. Chce tím ochránit lichokopytníka, jehož populaci v zemi v poslední době začala ohrožovat rostoucí poptávka na asijských trzích. Stejný zákaz platí už od srpna i v sousední Burkině Faso.

 „Vývoz oslů, jejich masa a kůže je přísně zakázán," stojí ve vyhlášce zveřejněné ministerstvy chovu, obchodu, financí a vnitra. Zakázaná je také porážka těchto zvířat na celém území Nigeru. Trest, který hrozí v případě jejího porušení, ale vyhláška nezmiňuje. „Pokud by vývoz pokračoval, populaci (oslů) by to zdecimovalo," řekl mluvčí vlády serveru BBC.

Osla, který již tak dost trpí dlouhodobým suchem v regionu, začala ohrožovat rychle rostoucí poptávka v asijských zemích, především v Číně. Želatina vyrobená z oslí kůže se tu používá v tradiční medicíně jako afrodiziakum, ale vyrábí se z ní i krémy proti stárnutí. V některých regionech na severu Číny je oslí maso také ceněnou lahůdkou.

Zatímco v roce 2015 se z Nigeru podle místního listu Le Républicain vyvezlo přes sousední Nigérii asi 27.000 zvířat, za prvních osm měsíců letošního roku to bylo už 80.000 kusů. Úměrně vyšší poptávce vzrostla i cena oslů na nigerském trhu. Zatímco loni zvíře stálo v přepočtu 1600 Kč, nyní se podle AFP prodává až za 41.000 Kč.

Osel je často jediným dopravním prostředkem pro miliony zemědělců v Nigeru, jedné z nejchudších zemí světa. Podle oficiálních statistik tu žije zhruba 1,5 milionu kusů tohoto lichokopytníka.

Kvůli snadno prostupné hranici mezi Nigerem a Nigérií bude ale velmi obtížné zabránit zemědělcům, aby své osly za výhodnou cenu zpeněžili, upozornila agentura AFP.

Autor: ČTK

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info